Finanțe Stiri

Asigurarile obligatorii pentru locuinte, peste cele facultative

18 apr. 2016 2 min

Asigurarile obligatorii pentru locuinte, peste cele facultative

Reading Time: 2 minute

aurel badeaAnul acesta, asigurarile obligatorii pentru locuinte le vor depasi ca numar pe cele facultative, spune Aurel Badea, Responsabil Sectiunea de Asigurari de Bunuri si Proprietati UNSAR, care este de parere ca motivele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie sunt schimbarile legislative si falimentul Astra.

Obligativitatea prin lege ca asigurarea facultativa a locuinţei sa se poata face doar dupa încheierea poliţei obligatorii, a facut ca o parte din clientii care aveau o asigurare facultativa sa nu o reînnoiasca, considerând, din motive financiare, ca polita obligatorie este suficienta.

“Daca ne uitam la Astra si la masurile legislative luate, este posibil ca piata asigurarilor facultative sa scada in continuare. Acei clienti care au cumparat pana acum polite obligatorii si polite facultative or sa renunte la polite facultative, in special in mediul rural, unde veniturile sunt mici (…) totodata, Astra a operat in 2015 pana in august si avea un portofoliu reprezentativ de polite facultative. Clientii de la Astra, o parte au migrat sau vor migra, altii nu isi mai fac asigurare facultativa”, a explicat reprezentantul Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR), la un seminar de specialitate organizat la Sinaia. Aurel Badea a aratat ca celelate trei companii cu dificultati financiare – Euroins, City Insurance si Carpatica Asig – au o prezenta mai mica in piata, dar si problemele acestora ar putea duce la o scadere a pietei.asigurari locuinte unsar

Badea spune ca, din punct vedere social, cresterea politelor obligatorii este pozitiva, fiind acoperite mai multe locuinte pentru riscurile de catastrofa (inundatii, alunecari de teren si cutremur) pentru sume de 10.000 euro, respectiv 20.000 euro. Scaderea numarului de polite facultative înseamna insa reducerea afacerilor asigurartorilor.

“Asigurarile obligatorii au un anumit scop. Daca numarul de polite obligatorii creste, teoretic un grad de cuprindere mai mare ajuta in caz de catastrofa. Se <goleste> intr-un loc si creste in altul, dar gradul de asigurare la nivel de piata nu se imbunatateste, doar se muta din zona de facultativ in zona obligatorie, dar din punct de vedere social este mai bine daca se intampla o catastrofa. Nu este o crestere a industriei si a gradului de penetrare in asigurari”, a explicat Badea.

Potrivit datelor UNSAR, politele facultative au generat anul trecut subscrieri de 336 milioane de lei, de la 349 milioane de lei în 2014. În schimb, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a subscris prime de 135 milioane de lei, în crestere cu 6,3% fata de 2014.

In ceea ce priveste numarul de contracte, asigurarilor obligatorii pentru locuinte a crescut cu 6,6% anul trecut pana la peste 1,59 milioane de polite, in timp ce numarul politelor facultative de locuinte a scazut cu 2,45% anul trecut la 1,7 milioane polite.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: