Finanțe Stiri

Astra Asigurari, oficial in faliment

26 aug. 2015 2 min

Astra Asigurari, oficial in faliment

Reading Time: 2 minute

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut intrarea in faliment a Astra Asigurari, aflata in administrare speciala, despagubirile urmând sa fie acordate de Fondul de Garantare a Asiguratilor.

Presedintele ASF, Misu Negritoiu, a aratat ca impactul despagubirilor in cazul Astra Asigurari este de 700 de milioane de lei, iar Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) are aproape un 1 miliard de lei.

„Impactul pe care noi l-am calculat este de 700 milioane lei și Fondul are aproape 1 miliard de lei. Astra Asigurari are 1,8 milioane de asigurati și 2,5 milioane de polite”, a declarat Negritoiu, citat de Agerpres.

Președintele ASF considera ca majoritatea clientilor se incadreaza in plafonul de despagubire in valoare de 450.000 lei de la Fondul de Garantare, la care un asigurat are dreptul.

La 30 iunie 2015, Astra inregistra o marja de solvabilitate disponibila negativa de circa 871 mil. lei, un coeficient de lichiditate de 0,03 și un necesar de capital de aproximativ 968 mil. Lei, arata ASF, intr-un comunicat de presa.

Potrivit concluziilor raportului, sunt intrunite toate cele trei conditii legale (conform art. 5, pct. 31 din Legea nr. 85/2014) care definesc starea de insolventa:

  • Incapacitatea vadita de plata a datoriilor exigibile cu disponibilitatile banești;
  • Scaderea valorii marjei de solvabilitate disponibile sub jumatate din limita minima prevazuta de reglementarile legale in vigoare pentru fondul de siguranta;
  • Imposibilitatea restabilirii situatiei financiare a societatii de asigurare-reasigurare in cadrul procedurii de redresare financiara.

ASF arata ca parametrii financiari au fost tinuti sub control pe parcursul implementarii planului de redresare, societatea nu a mai avut pierderi la sfârșitul anului 2014, insa problemele structurale nu au putut fi corectate, iar indicatorii critici de prudentialitate – solvabilitatea, lichiditatea și capitalizarea – nu au putut fi readuși in marjele de conformitate in absenta unei majorari de capital pe masura necesarului determinat de auditori.

“Eșuarea ultimei etape salvatoare de majorare a capitalului social al Astra, in ciuda interesului unor investitori cu reputatie internationala, a fost cauzata in principal de absenta colaborarii din partea actionarilor principali”, se arata in comunicatul ASF.

Conform mandatului statutar, principala preocupare a ASF in perioada urmatoare va fi protejarea intereselor clientilor societatii Astra, in strânsa cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA), și mentinerea stabilitatii sistemului de asigurari. FGA este, incepând din 27.07.2015, persoana juridica de drept public și are drept misiune protejarea asiguratilor in cazul in care o societate de asigurare intra in stare de insolvabilitate. Pe baza evaluarii mai multor scenarii, Consiliul ASF a constatat ca Fondul are capacitatea de a acoperi potentialele cereri de despagubire din partea asiguratilor, in limita plafonului de 450.000 lei per asigurat, conform legislatiei in vigoare.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: