BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Avantajele pandemiei. Numărul de bancnote euro contrafăcute, la un nivel minim istoric

22 ian. 2021 2 min

Avantajele pandemiei. Numărul de bancnote euro contrafăcute, la un nivel minim istoric

Reading Time: 2 minute

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că în 2020 au fost retrase din circulaţie 460.000 de bancnote euro contrafăcute, un nivel minim istoric în raport cu volumul bancnotelor aflate în circulaţie.

Aproximativ 460.000 de bancnote euro contrafăcute au fost retrase din circulaţie în 2020 (220.000 în semestrul doi din 2020), o scădere cu 17,7% faţă de 2019. Bancnotele de 20 de euro şi de 50 de euro au continuat să înregistreze cel mai mare număr de contrafaceri. Cumulat, acestea au reprezentat circa două treimi din total. 94,5% dintre bancnotele contrafăcute au fost identificate în ţări din zona euro, în timp ce 2,8% au provenit din state membre ale UE din afara zonei euro şi 2,7% din alte regiuni ale lumii, arată BCE, într-un comunicat de presă.

BCE arată că probabilitatea de a primi o bancnotă contrafăcută este foarte redusă, întrucât numărul acestora rămâne scăzut în raport cu cele peste 25 de miliarde de bancnote euro aflate în circulaţie.

În anul 2020, au fost detectate 17 bancnote contrafăcute la un milion de bancnote autentice aflate în circulaţie, un nivel minim istoric.

Încă de la introducerea primei serii de bancnote euro, Eurosistemul – Banca Centrală Europeană (BCE) şi cele 19 bănci centrale naţionale din zona euro – a încurajat cetăţenii să dea dovadă de vigilenţă în privinţa bancnotelor primite. Cetăţenii pot verifica bancnotele utilizând metoda simplă „atinge, priveşte, înclină„, prezentată în secţiunea specifică a website-ului BCE şi pe website-urile băncilor centrale naţionale. De asemenea, Eurosistemul ajută agenţii profesionişti care operează cu numerar să asigure că aparatele de sortare şi de procesare a bancnotelor pot identifica în mod precis bancnotele contrafăcute, permiţând retragerea acestora din circulaţie.

„Utilizarea de bancnote contrafăcute pentru efectuarea plăţilor reprezintă o infracţiune pasibilă de urmărire penală. Dacă primiţi o bancnotă suspectă, verificaţi-o prin comparaţie directă cu una despre care ştiţi că este autentică. În cazul în care suspiciunile sunt confirmate, vă rugăm să contactaţi organele de poliţie sau, în funcţie de practica naţională, banca centrală naţională din ţara dumneavoastră ori banca dumneavoastră comercială sau de retail”, îi sfătuieşte BCE pe cetăţeni.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: