Stiri Finanțe

Banca Europeană de Investiții a sprijinit România cu angajamente financiare de 4,1 mld. euro în 2023

11 mart. 2024 2 min

Banca Europeană de Investiții a sprijinit România cu angajamente financiare de 4,1 mld. euro în 2023

Reading Time: 2 minute

România s-a aflat printre principalii beneficiari ai sprijinului acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI) în 2023, raportat la dimensiunea economiei sale. Anul trecut angajamentele financiare au atins o valoare record de 4,1 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ 1,3 % din Produsul Intern Brut al României.

Președinta Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI), Nadia Calviño, s-a întâlnit cu conducerea politică a României pentru a discuta despre prioritățile de finanțare viitoare și despre obiectivele de investiții care să stimuleze dezvoltarea.

„Rămânem pe deplin angajați să ne mobilizăm resursele acolo unde este cea mai mare nevoie de ele, sprijinind dezvoltarea țării și abordând prioritățile-cheie. București este o oprire importantă în vizitele mele din toate capitalele europene, pentru a mă întâlni și a colabora cu acționarii noștri, guvernele Uniunii Europene. Mă bucur să pot face schimb de opinii și cu partenerii din Guvernul României, cu Președintele, Prim-Ministrul și ministrul finanțelor. 2023 a fost un an record pentru finanțarea Grupului BEI acordată proiectelor României, proiecte care aduc beneficii concrete pentru întreprinderi și gospodării – și am agreat să adâncim încă și mai mult cooperarea noastră.”

Nadia Calviño, Președinta Grupului BEI

În total, BEI a angajat finanțări de peste 19 miliarde de euro pentru 193 de proiecte din România de la începutul operațiunilor sale în țară, în 1991. Rezultatele de anul trecut includ acorduri în valoare de peste 2 miliarde de euro pentru facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-urile și întreprinderile cu capitalizare medie din România, inclusiv din agricultură, peste 1 miliard de euro pentru energie durabilă și resurse naturale sustenabile și peste 1 miliard de euro pentru orașe și regiuni durabile.

BEI sprijină o tranziție rapidă și justă de la combustibilii fosili, pentru a asigura independența energetică a Europei. De la finanțarea panourilor solare pe acoperișurile clădirilor industriale, până la instalarea stațiilor de încărcare a vehiculelor electrice și a noilor capacități eoliene și solare, Grupul BEI se asigură că România va fi lider în tranziția verde.

Generarea de energie nucleară sigură și curată este o componentă esențială a strategiei Europei de a-și atinge obiectivele climatice și de a elimina dependența sa de combustibilii fosili. De aceea, BEI a anunțat recent o finanțare în valoare de 145 milioane de euro pentru a sprijini construcția primei unități europene de eliminare a tritiului din România. Proiectul va contribui la protejarea mediului, precum și a sănătății și securității personalului care lucrează în instalații nucleare.

În 2023 a fost încheiat un acord de finanțare în valoare de 800 de milioane de euro pentru un transport rutier mai sigur, inclusiv 200 de milioane de euro pentru autostrada A3 și o primă tranșă de 600 de milioane de euro pentru autostrada A7. Aceste operațiuni fac parte dintr-o cerere de finanțare în valoare de 4 miliarde de euro care a fost primită de bancă în 2022 pentru cofinanțarea proiectelor din sectoarele transporturilor și sănătății, susținute tot cu finanțare din partea UE (Mecanismul de redresare și reziliență și cadrul financiar multianual).

Banca Europeană de Investiții (BEl) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Instituția finanțează investiții solide care contribuie la obiectivele politicilor UE. Proiectele BEI consolidează competitivitatea, stimulează inovarea, promovează dezvoltarea durabilă, consolidează coeziunea socială și teritorială și sprijină o tranziție corectă și rapidă către neutralitatea climatică.

Array

Articole pe aceeași temă: