Finanțe

Profit net de 848 mil. lei pentru Banca Transilvania în primele șase luni

14 aug. 2019 3 min

Profit net de 848 mil. lei pentru Banca Transilvania în primele șase luni

Reading Time: 3 minute

În primul semestru al anului în curs, Banca Tansilvania s-a remarcat printr-o creștere solidă a creditării, peste 100.000 de împrumuturi fiind acordate companiilor și persoanelor fizice. Profitul net consolidat al grupului este de 942,36 milioane lei, din care cel al BT este de 848 milioane lei, potrivit raportului aferent semestrului I/2019, întocmit în conformitate cu prevederile art. 65 din Legea nr. 24 din 2017 privind emitenții de instrumente financiare şi operațiuni de piață.

Subsidiarele şi participațiile de capital au contribuit cu peste 94 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT iar eficienţa operaţională se păstrează la un nivel optim de 45,87%.

Doar creditele acordate companiilor au însumat mai bine de 4,7 miliarde lei, soldul creditelor totale crescând cu 4% față de finele anului trecut. Peste 14.000 de credite au fost acordate de companiile Grupului BT în primul semestru din 2019, cu o valoare totală de 480 milioane lei. Au fost încheiate 2.600 contracte de leasing în primele șase luni ale acestui an, cu o valoare de 405 milioane lei iar peste 330.000 de carduri sunt în portofoliul Victoriabank, Republica Moldova.

Banca Transilvania are în portofoliul său peste 30.000 de acționari direcți persoane fizice și peste 7 milioane de acționari indirecți prin intermediul fondurilor de pensii, proporția capitalului românesc fiind majoritară, 64,07%.

Activele Grupului Financiar BT au ajuns la 81,6 miliarde lei la finalul semestrului, creditele s-au ridicat până la 39,3 miliarde lei, iar depozitele clienţilor au ajuns la 67,4 miliarde lei, dintre care 47,2 miliarde lei reprezintă economiile persoanelor fizice, iar 20,2 miliarde lei, ale persoanelor juridice.

În plus, BT Capital Partners a asistat încheierea a două tranzacții semnificative economiei românești, în domeniul agribusiness şi turism, ale Eurolines şi Brise Group. Instituțiile responsabile acordării de credite de consum, BT Direct şi ERB Retail Services au devenit aceeași companie de la 1 august 2019, BTD având acum peste 200.000 de clienți şi 150.000 de carduri de credit.

Taxa pe activele BT în primul semestru din acest an, este de 90.502 mii lei, urmând ca banca să o plătească până pe 25 august. Până la aceeași dată a anului următor, taxa urmează a fi regularizată în funcție de suma rezultată în urma calculării taxei la nivelul întregului an. Taxa preliminară pe active, calculată la data de referință 30 iunie 2019, ia în considerare un calcul proporțional, astfel că, dacă BT ar înregistra efectul acestei taxe pentru perioada de 6 luni încheiată la 30 iunie 2019, profitul net la această dată ar ajunge la 809,98 milioane lei de la 848,00 milioane lei.

Susținerea antreprenorilor, populației şi strategia digitală

Soldul creditelor ipotecare/imobiliare a înregistrat un nivel de peste 11 miliarde lei iar portofoliul creditelor IMM este de aproximativ 16 miliarde de lei.

BT are în portofoliu 3,9 milioane de carduri cu o cotă de piață de 22% în ceea ce privește cardurile emise la noi în țară. Cu cardurile Băncii Transilvania au fost efectuate aproximativ 130 de milioane de tranzacții.

Față de aceeași perioadă a anului trecut, tranzacțiile efectuate cu cardurile și cu accesoriile de plată precum walletul BT Pay,  ceas, brățara sau sticker contactless, au înregistrat o creștere cu 46%.

Aplicaţia BT Pay are peste 300.000 de utilizatori iar numărul de transferuri din BT Pay către utilizatorii aplicației pe baza numărului de telefon din lista de contacte, respectiv prin IBAN către clienții altor bănci  a crescut cu 170%. Astfel, numărul plăților cu BT Pay s-a dublat în primele 6 luni ale acestui an.

La bancomatele multifuncționale BT,în prima jumătate a anului, au fost înregistate 3 milioane de depuneri de numerar ceea ce înseamnă  aproximativ 500.000/lună.

Peste 1,2 milioane de persoane folosesc BT24 Internet Banking, respectiv 750.000, BT24 Mobile Banking, BT fiind între primele bănci din țara noastră care oferă serviciul Apple Pay clienților.

Tot în zona digitală Banca Transilvania, alături de un FinTech intenațional, a anunțat BT Visual Help, prin care clienții îşi pot gestiona non-stop şi gratuit, prin telefon, cardurile.

Potrivit indicatorului EBA, rata expunerilor neperformante este de 4,65% la 30 iunie 2019 iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 96%. Dacă se iau în considerare și garanțiile, rata de acoperire este de 126%. %. Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2019 este de 18,63%, iar cu profitul inclus aceasta este de 20,53%

La începutul anului 2019, Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finanțări pe termen lung al Băncii Transilvania (IDR) la ‘BB+’, cu perspectivă stabilă, precum şi nivelul ratingului de viabilitate (VR) la nivelul ‘bb+’, cel din urmă reflectând profilul financiar stabil al băncii, calitatea activelor, buna capitalizare şi nivelul confortabil de lichiditate.

Până la finele acestui an, prioritatea BT este NEO, o nouă platformă de Internet Banking şi Mobile Banking care este în etapa de testare finală cu utilizatori reali, iar în perioada imediat următoare va fi lansată o versiune private beta pentru o parte dintre clienți.

Foto: © Alpar Benedek | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: