Finanțe

Băncile sunt atât de lacome cât le permite legea să fie

20 mart. 2019 3 min

Băncile sunt atât de lacome cât le permite legea să fie

Reading Time: 3 minute

Băncile sunt atât de lacome cât le lasă legile să fie, iar discuția despre costul creditului trebuie să țină cont de faptul că România are cea mai mică vânzare de credite din UE.

the financial conference AV

„Sigur că foarte multe dezbateri din România pleacă de la ideea că băncile sunt lacome. Aş îndrăzni să spun, este punctul meu de vedere, nu al Băncii Naţionale, chiar dacă foarte mulţi colegi de la Banca Naţională îmi împărăşesc ideea: o bancă poate să fie lacomă atât cât o lasă legea să fie. Nu poate fi mai mult de atât”, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul conferinţei „The Financial Conference”, organizată de revista Biz la Institutul Bancar Român.

Adrian Vasilescu a precizat că vorbește în nume personal și a spus că dacă, în ultima perioadă, la Guvern şi la Ministerul de Finanţe s-a înţeles cum este cu ROBOR-ul, „nu s-a înţeles cum este în România cu costul creditului”, în condiţiile în care sunt puţini clienţi

Dezbaterea privind costul creditului este lipsită de substanţă, a spus Adrian Vasilescu, adăugând că „se spun vrute şi nevrute şi, mai ales, fiecare spune ce îi trece prin cap”. El a arătat că discuția despre costul creditului trebuie să se poarte în același timp cu cea privind numărul de clienţi, unde România are cea mai redusă reprezentare din Uniunea Europeană.

Legi fără analiză de legalitate

Adrian Vasilescu a arătat că legile apar fără analiză de legalitate şi astfel ne trezim cu legi care încalcă legi, iar Curtea Constituţională le declară neconstituţionale.

„În Parlament se discută în Comisa Juridică pe analiză de oportunitate a legii, dar nu şi pe analiză de legalitate. Şi astfel ne trezim cu legi în care se spune „prin derogare de la Codul civil”. Cum Dumnezeu să spui aşa, prin derogare de la Codul civil! Legile aşa apar, fără analiză de legalitate şi dacă nu se face analiză de legalitate sigur că ne trezim cu legi care încalcă legi, ajung la Curtea Constituţională, Curtea Constituţională spune că sunt neconstituţionale. Şi avem un exemplu recent cu trei legi care au ajuns la Curtea Constituţională şi Curtea Constituţională a spus nu sunt constituţionale”, a spus Vasilescu. El a adăugat că fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, când a ieşit la pensie s-a întâlnit cu jurnaliştii şi le-a spus că lasă în urmă 14.000 de legi confuze, adică interpretabile.

Partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie

Legat de rezerva de aur a României, Adrian Vasilescu, a arătat că partidul care ar îndrăzni să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie, deoarece aparţine poporului, nu statului.

„Acum sunt discuţii despre aur şi se spun multe minuni în spaţiul public. Se spune că PSD ar vrea să aducă aurul în ţară ca să-l vândă. Aceasta este o poveste, chiar dacă ar gândi aşa nişte oameni din PSD: Haideţi să aducem aurul în ţară să îl vindem, asta nu se poate întâmpla în România, pentru că România este bolnavă de microbul aurului. Partidul care ar îndrăzi să vândă un gram de aur ar ieşi din istorie. Aşa ceva nu există. Deci, nu aceasta este problema aducerii aurului în ţară. Este doar o încercare de a şicana Banca Naţională”, a spus Adrian Vasilescu.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: