Analize CSR

Binele nu cunoaste frontiere

ian. 4, 2016 3 min

Binele nu cunoaste frontiere

Reading Time: 3 minute

ateliereIn Romania exista sisteme de asistenta sociala, dar prea putine solutii pentru integrare prin insertie socio-profesionala. De aproape opt ani, Ateliere Fara Frontiere reprezinta o astfel de solutie.

Fara sa aiba veleitati de supereroi, Raluca si Patrick Ouriaghli si-au propus sa promoveze in Romania principiile economiei circulare, ajutand oameni care la un moment dat al existentei lor se afla in dificultate – fie ca au avut un inceput gresit sau un accident in viata, care i-a impiedicat sa isi gaseasca sau sa isi mentina un loc de munca, fie ca au probleme de comportament, au un handicap sau au avut probleme cu legea. Tuturor acestora, cei doi fondatori ai asociatiei Ateliere Fara Frontiere incearca sa le ofere o sansa de a-si schimba destinul in bine. Pana acum, in cei aproape opt ani de functionare a Atelierelor, au schimbat destinele a peste 150 de persoane defavorizate carora le-au fost propuse contracte de munca pe o perioada determinata in diverse meserii.

Ateliere Fara Frontiere este o asociatie fondata in 2008. In prezent, asociatia functioneaza intr-o hala industriala de 1.000 de metri patrati, situata pe Soseaua Oltenitei, impartita in doua ateliere: unul dedicat reciclarii deseurilor provenite din echipamente electrice si electronice (atelierul DEE) si unul care se ocupa de colectarea de bannere stradale si transformarea materialelor obtinute in genti, penare (atelierul Remesh). Daca in primii ani veniturile din activitatea economica proprie nu depaseau 15% din bugetul total, de la an la an activitatea economica a Atelierelor a crescut, astfel incat in prezent peste 40% din veniturile organizatiei provin din activitatile economice desfasurate acolo, 40% din sponsorizari si subventii private si aproximativ 20% din fonduri europene.

Reciclare, reconditionare, reutilizare. Cu sprijinul Innovation Norway, departamentul de dezmembrare pentru reciclare a deseurilor ce nu mai pot fi reutilizate sau reconditionate a fost modernizat. In plus, fondatorii AFF au demarat in colaborare cu intreprinderi sociale de insertie italiene un proiect nou, Life+, prin care doresc sa colecteze si sa reutilizeze deseuri provenite din echipamente electrice si electronice medicale.

Un alt proiect derulat in cadrul acestui departament este Future Makers, dezvoltat in parteneriat cu BRD, care promoveaza invatamantul interdisciplinar si in mediul rural prin organizarea unor ateliere interactive de reutilizare si reciclare creativa a deseurilor in 10 scoli.

Tot in parteneriat cu BRD urmeaza sa fie dezvoltate si proiecte de solidaritate digitala, precum si Assoclic, un program national de donatii de echipamente IT catre scoli, ONG-uri, institutii sociale pentru proiectele lor de educatie, incluziune si formare. Pana in prezent, au fost donate aproximativ 6.000 de calculatoare complete.

Nimic nu se pierde. In atelierul Remesh, unde sunt colectate deseuri publicitare stradale, care sunt transformate in diverse obiecte – sacose, genti, huse, penare –, lucreaza in prezent 8 – 10 persoane, dar planul este ca numarul acestora sa creasca la 15. In cadrul atelierului, in parteneriat cu UP Romania urmeaza sa fie dezvoltat un nou spatiu eco-socio-inovator care sa cuprinda o arie de lucru mai eficienta si ergonomica, o zona pentru organizarea unor sesiuni de lucru in care sa fie reutilizate creativ deseurile, un muzeu interactiv al reutilizarii creative unde operele de arta create de angajati si de vizitatori sa fie expuse pe pereti sau in vitrine din materiale refolosite. Fondatorii atelierelor au in plan si deschiderea unui gift shop – un stand Remesh unde sa fie comercializate produsele create, iar prin UPcycling Corner va fi creat un spatiu de 220 mp in incinta Asociatiei ateliere Fara Frontiere, care va include noul atelier Remesh si diferite spatii de promovare a economiei sociale, solidare si circulare.

Tot la capitolul planuri de viitor, initiatorii Atelierelor dezvolta in prezent un nou atelier de insertie, BIO&co, in nordul Bucurestiului, unde vor cultiva legume bio si vor face compost din deseuri alimentare si organice, atelier in care ar urma sa fie create inca 20 de locuri de munca in insertie pentru persoane defavorizate.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: