Interviuri Business

Bioo: Pe drumul către orașele biotehnologice

27 apr. 2023 4 min

Bioo: Pe drumul către orașele biotehnologice

Reading Time: 4 minute

Cu viziunea unui viitor mai verde generat prin simbioza dintre natură și tehnologie, Bioo, companie axată pe transformarea biotehnologică a lumii, se aliniază la viitoarea revoluție biotehnologică. Pe această premisă, compania a dezvoltat baterii și întrerupătoare biologice, create cu ajutorul naturii.

Bioo se folosește de substanțele organice din solurile naturale, pe care le descompune cu microorganisme, pentru a crea electroni liberi și a genera curent electric. Astăzi, această tehnologie nu este capabilă să alimenteze o casă ori o clădire de birouri, dar poate alimenta dispozitive autonome, cum ar fi senzori de monitorizare a culturilor. 

O altă tehnologie pe care Bioo a dezvoltat-o în ultimii ani este utilizarea plantelor ca întrerupătoare biologice. Plantele sunt capabile să rețină schimbări de frecvență atunci când intră în contact cu alte corpuri, iar Bioo profită de acest efect de antenă al plantelor, pentru a le transforma în comutatoare biologice într-un mod natural, fără a le deteriora. Atunci când o persoană atinge planta, se activează sistemele de lumină și sunet.

În spatele companiei fondate în 2015 stă antreprenorul spaniol Pablo Vidarte, care la doar 26 de ani a primit numeroase recunoașteri internaționale precum Madrid Science Park Award, premiul
Most Disruptive Company oferit de către Google Inc. și a condus topul celor mai inovatoare 50 de companii din Europa.

Produse unice pentru clădiri și orașe biotehnologice

7. BIOO STILL

Compania de cercetare și dezvoltare are un model de afaceri bazat pe mai multe linii de business legate de produsele sale: Urban Transformations, Lifestyle și Agritech.

În categoria de transformare urbană se află Bioo Panel, un panou unic cu o bază de 44×44 cm, care amplasat în subteran generează energie din descompunerea materiei organice de către bacteriile naturale din sol, pentru a ilumina până la șase puncte de lumină în zone de 7×7 metri cadru natural, în parcuri, grădini și pe acoperișuri verzi. Acest produs este esențial pentru generarea de energie, dar și în reducerea irigațiilor (cu 50%), în diminuarea căldurii (cu 4°C) și în reducerea de CO2 (cu 334 g pe metru pătrat).

Alături de Bioo Switch, întrerupătorul biologic care poate avea nenumărate întrebuințări, Bioo a instalat și primul pian cu plante. Acesta se află la la Ibiza Botanico Biotecnológico și este capabil să producă lumină și sunet din interacțiunea dintre oameni și vegetație. El folosește plantele vii ca antene biologice capabile să susțină schimbări de frecvență atunci când intră în contact cu alte corpuri.

În zona de lifestyle, Bioo Lux este primul prototip care a devenit produs de larg consum și a câștigat recent un premiu la European Design Awards. Creat prin inovație tehnologică și un proces de fabricație artizanal, Bioo Lux este mult mai mult decât o lampă. Este o experiență în care tehnologia și natura se îmbină, permițând utilizatorilor să aducă natura înapoi în case, prin controlul luminii cu o singură atingere.

Pe zona de Agritech, Senzorul Bioo este primul senzor durabil pentru agricultura de precizie alimentat de terenurile agricole în sine. Reactorul biologic al acestui senzor evită utilizarea, costul și înlocuirea permanentă a bateriilor chimice. Acest dispozitiv este capabil să citească multiple date, printre care temperatura, pH-ul și umiditatea.

9. Bioo Panel

La pas, spre orașele biotehnologice 

Tehnologiile dezvoltate de Bioo caută să fie integrate în așa-numitele orașe biotehnologice, adică orașe în care tehnologia și natura se îmbină pentru a îmbunătăți nu numai mediul, ci și viața locuitorilor.

„Acum începem să vedem o mare revoluție care este pe cale să se întâmple, și anume revoluția biotehnologică. Spre deosebire de revoluțiile industriale, ale comunicațiilor sau digitale, aceasta va îmbina viața cu tehnologia însăși în multe feluri. În afară de industriile farmaceutice sau de agrotehnologie, suntem pe cale să vedem o schimbare radicală în sectoarele urbane, arhitecturale și energetice. Acest lucru se va traduce prin utilizarea naturii în fiecare parte a vieții noastre, de la utilizarea parcurilor capabile să genereze energie pentru a alimenta punctele de lumină, la utilizarea organismelor vii pentru a regla temperatura și la utilizarea plantelor pentru a crea domotică sau automatizări domestice.”

Pablo Vidarte, CEO și fondator al Bioo

Beneficiile orașelor biotehnologice țin de sănătatea oamenilor, valoarea clădirilor și grija pentru mediu. Conform datelor Bioo, interacțiunea cu plantele crește starea de bine a oamenilor cu peste 15%, estimând capabilitatea de a mări speranța de viață cu 12 ani. De asemenea, valoarea clădirilor crește (cu 23%), fiind mai atractive pentru utilizatori și turiști, iar în cele din urmă orașele biotehnologice răspund nevoilor climatice urgente. 

Evaluată în prezent la 30 de milioane de euro, Bioo și-a orientat ultima rundă de investiții spre dezvoltarea și promovarea viitoarelor lansări ale companiei spaniole. 

Printre cele mai importante proiecte ale sale se află biblioteca vie din Silicon Valley, care stochează memoria umanității în natură prin panouri Bioo și întrerupătoare biologice (Bioo Switch), pentru a crea o experiență unică în care lumina este generată din natură, iar mesajele vocale sunt salvate și redate cu atingerea unei frunze.

Un alt proiect important este Eden Project din Marea Britanie, ce reprezintă o instalație care a căutat să recreeze o biosferă unică izolată în interiorul cupolelor de sticlă. 

10. Eden and Bioo ONE

Parcul Botanic Biotehnologic din Ibiza este un alt proiect cu care se mândrește Bioo, compania implementându-și toate tehnologiile în prima grădină botanică biotehnologică din lume. Complexul include sisteme precum Bioo Panels pentru generarea de energie și aplicații de comutare biologică, cum ar fi pianul vegetal capabil să producă lumină și sunet din interacțiunea dintre oameni și lumea plantelor

„Bioo începe acum revoluția biotehnologică în aceste sectoare specifice. Suntem deja cu mult dincolo de simpla utilizare a produselor durabile și vorbim despre o simbioză reală cu lumea naturală. Scopul nostru este să fim liderul transformării orașelor noastre în acea revoluție biotehnologică care este pe cale să vină.”

Pablo Vidarte, CEO și fondator al Bioo

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 372 (16 aprilie – 16 mai 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: