Tech

Rondul de tehnologie olandeză

31 ian. 2020 3 min

Rondul de tehnologie olandeză

Reading Time: 3 minute

La Rijksmuseum din Amsterdam, cel mai important muzeu olandez de artă, „Rondul de noapte” al lui Rembrandt este încă în proces de restaurare. Live. Un scanner super performant, cu Raze X, identifică structurile cristalizate ale pigmenților folosiți de Rembrandt în momentul pictării tabloului (1642). Un detaliu foarte important pentru restauratori, pentru că de-a lungul secolelor, pictura a fost alterată, fie în mod natural, fie prin diferitele intervenții și nu au fost puține.

O inițiativă laudabilă, și nu ne referim doar la restaurarea cu echipamente high-tech, cât la disponibilitatea “pe viu” a procesului de restaurare, vizitatorii putând urmări echipamentele în funcțiune, precum și prezența specialiștilor. Desigur, panouri de sticlă protejează tabloul și echipamentele, restaurarea “Rondului de Noapte” este în sine un eveniment național în Olanda, care a debutat în 2019. De altfel, pe site-ul muzeului poate fi urmărită întreaga activitate iar abundența informațiilor despre acest proiect, despre tablou (cel mai faimos al lui Rembrandt) sau despre viața pictorului este suficientă pentru a acoperi cultura generală sau diverse lucrări școlare. Este un exemplu de marketing cultural, de patriotism sănătos, de respect pentru cultura și personalitățile unei țări unde s-a muncit timp de generații pentru a scoate câte un metru cub de pământ din apă și a-l face locuibil și roditor.

De asemenea, Universități, Centre de Restaurare, oameni de ştiință sunt implicați în acest proiect complex, multidisciplinar, pentru a descifra componenta chimică a pigmenților, lucru esențial ulterior în restaurarea propriu zisă. De altfel, “Laboratorul Rembrandt” poate fi urmărit în activitățile sale și în casa memorială a pictorului, aflată tot în Amsterdam. La ultimul etaj, o sală este dedicată modului în care tehnologia este implicată în studierea, descifrarea tainelor picturii, dar și protejarea operelor de artă. Videoproiecții, ecrane digitale, interacțiuni educative pentru copii, totul abundă în informații extrem de interesante, gândite pentru a atrage vizitatorii și a-i face să revină.

R2

Pe partea tehnologică, proiectul de la Rijksmuseum beneficiază de susținerea celor de la Philips și a Centrului său de Cercetare din Eindhoven, leagănul tehnic nu doar al legendarei companii batave, ci și matcă pentru numeroase companii tech locale, unele chiar desprinse din Philips, precum gigantul NXP, specializat în semiconductori, echipamente smart pentru industria automotive, dar și pentru ecosistemul IoT.

Silicon Valley din Țările de Jos

Europa se pregătea de Marele Razboi, dar la Eindhoven, Philips punea bazele Centrului de Cercetare (1914). Localizat în ceea ce astăzi se numește High Tech Campus din Eindhoven, la Centrul Philips lucrează în prezent peste 1.200 de specialiști, din 50 de țări, fiind dedicat în special domeniul medical. Centrul de cercetare acoperă domenii cde la fizică, chimie, electronică, mecatronică, software sau  domenii trans-disciplinare precum inginerie biomedicală, microbiologie, biofizică și sisteme de proiectare până la psihologie și științe comportamentale.  Specialiștii Philips de aici colaborează cu 100 de Universități și multe alte companii din Europa si din lume. La fondarea sa, cu mai bine de 100 de ani în urmă, Centrul de  Cercetare Philips de aici avea alte preocupări tehnice, aici fiind de fapt leagănul unor inovații care au schimbat lumea, precum Radioul “modern” sau CD-ul.

Dar colaborarea celor de la Philips cu Rijksmuseum nu se limitează la restaurarea „Rondului de noapte”. Cu câțiva ani în urmă, compania olandeză a derulat un proiect pentru iluminarea muzeului, el însuși o operă de artă, atât în interior, cât și în exterior. Sunt montate, după un scenariu complex, 750.000 de LED-uri Philips, fiecare operă de artă din muzeu beneficiind de lumina necesară.

#BizNetherlands este un proiect Biz în parteneriat cu #NNGroup, #BTFlyingBlue, #Philips, #MegaImage și #KLM.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: