Analize BizRemote by certSIGN Companii Management

Cum a schimbat pandemia legislația muncii în România: contractele se pot semna electronic, telemunca a fost redefinită

10 mai 2021 3 min

Cum a schimbat pandemia legislația muncii în România: contractele se pot semna electronic, telemunca a fost redefinită

Reading Time: 3 minute

Restricțiile de circulație, munca de acasă și nevoia de distanțare fizică au determinat guvernul să adoptate acte normative care aduc modificări importante în ceea ce privește relațiile de muncă.

Astfel au fost introduse noi reglementări care permit semnarea contractelor de muncă de la distanță, iar telemunca a fost redefinită pentru noua realitate. Firma de avocatură BPV Grigorescu Ștefănică a sintetizat principalele modificări aduse legislației muncii în ultima perioadă.

Utilizarea semnăturii electronice

Modificările în acest domeniu sunt aduse de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36 din data de 05.05.2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoțite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relațiilor de muncă și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

  • Părțile pot opta să utilizeze la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract, după caz, semnătura electronica avansată sau semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului.
  • Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului individual de muncă, în condițiile stabilite prin regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, potrivit legii.
  • Contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate prin utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, precum și înscrisurile/documentele din domeniul relațiilor de muncă se arhivează de către angajator cu respectarea prevederilor în domeniu și vor fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.
  • Forma scrisă a înscrisurilor cerute de Codul Muncii se consideră îndeplinită și dacă înscrisul este întocmit în formă electronică și este semnat cu semnătura electronică avansată sau semnătură electronică calificată însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, în condițiile legii.
  • În raporturile angajatorului cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă, angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau semnătură electronică calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat.
  • Angajatorul nu poate obliga persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul să utilizeze semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract sau a altor documente emise în executarea contractului individual de muncă, după caz.
  • La încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract sau a altor documente emise în executarea contractului individual de muncă, după caz, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură, respectiv semnătura olografă sau semnătura electronică avansată sau calificată însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat.
  • Procedurile privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate însoțite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului vor fi prevăzute în contractul individual de muncă, persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, fiind informată în acest sens.
  • Dovada instruirii lucrătorilor va putea fi realizată în format electronic sau pe suport hârtie, în funcție de modalitatea aleasă de către angajator, stabilită prin regulamentul intern. În cazul folosirii variantei în format electronic prevăzută anterior, dovada instruirii trebuie să fie semnată cu semnătură electronică avansată sau semnătura electronică calificată însoțită de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului
  • Angajatorul poate suporta cheltuielile pentru achiziționarea semnăturilor electronice avansate sau semnăturilor electronice calificate însoțite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului, utilizate pentru semnarea înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă.

Telemunca sau munca la domiciliu

Guvernul a modificat și legislația referitoare la telemuncă, prin Ordonanța de urgență nr. 37 din data de 05.05.2021 privind modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii.

  • Se elimină referirea la termenul de cel puțin o zi pe lună, existent in vechea reglementare pentru a fi incidente dispozițiile privind telemunca. Conform noilor modificări, telemunca va fi definită ca forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat și voluntar, își îndeplinește atribuțiile specifice funcției, ocupației sau meseriei pe care o deține, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, folosind tehnologia informației și comunicațiilor.
  • Se introduce mențiunea privind utilizarea, în principal, a tehnologiei informației și comunicațiilor, de către angajator pentru verificarea activității telesalariatului.
  • Se elimină obligația inserării în contractul individual de muncă a locului/locurilor desfășurării activităţii de telemuncă.
  • Se introduce obligația pentru telesariat/salariatul cu muncă la domiciliu de a respecta și asigura confidențialitatea informațiilor și documentelor utilizate în timpul desfășurării activității de telemuncă/munca la domiciliu.

Reglementări noi pentru microîntreprinderi

  • Nu mai au obligația întocmirii regulamentului intern și prevederii fisei postului la contractul individual de muncă, specificarea atribuțiilor postului putându-se face verbal (prin excepție, la solicitarea scrisă a salariatului, angajatorul este obligat să îi comunice în scris fișa postului cu specificarea atribuțiilor postului).
  • Vor ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de aceștia.

Foto 182964815 © Volodymyr Melnyk | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: