fbpx
Finanțe Stiri

BNR menține dobânda cheie la 2,5%1 min

05/08/2019 < 1 min read

author:

BNR menține dobânda cheie la 2,5%1 min

Reading Time: < 1 minut

Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.
CA a mai decis şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an, se arată în comunicatul băncii centrale.

Totodată, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția august 2019, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Noua prognoză reconfirmă perspectiva menținerii ratei anuale a inflației deasupra intervalului țintei până la finalul acestui an, urmată de revenirea și menținerea acesteia în jumătatea superioară a intervalului, până la finele orizontului prognozei, pe o traiectorie relativ similară celei previzionate anterior.

Riscul politicii fiscale

Principalele incertitudini şi riscuri asociate perspectivei inflației decurg din conduita viitoare a politicii fiscale și a celei de venituri, iar evoluția deficitului de cont curent este preocupantă. Incert este și  impactul noului indice IRCC asupra creditării și a mecanismului de transmisie a politicii monetare . Totodată proliferează semnele de deteriorare a economiei zonei euro și a celei globale și sporesc incertitudinile asociate perspectivelor acestora, mai cu seamă în contextul războiului comercial și al Brexit.  Deosebit de relevante sunt deciziile de relaxare ale politicilor monetare ale BCE și Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune, se arată în comunicat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *