Finanțe Stiri

Bursa, intr-o noua etapa

24 nov. 2014 2 min

Bursa, intr-o noua etapa

Reading Time: 2 minute

Bursa de la Bucuresti trece printr-o perioada plina de transformari, care sa o transforme intr-o organizatie la fel de puternica precum alte burse din regiune. In acest sens, transformarea pietei RASDAQ va fi de mare ajutor.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si casa de avocatura PeliFilip au prezentat companiilor de pe piata RASDAQ si de pe piata valorilor mobiliare necotate optiunile pe care acestea le au odata cu intrarea in vigoare a Legea 151/2014 privind clarificarea statutului juridic al actiunilor care se tranzactioneaza pe aceste doua piete, in cadrul conferintei ”Dinspre RASDAQ spre viitor”. La eveniment au participat peste 200 de persoane, reprezentanti ai aproape 140 de emitenti si  reprezentanti ai societatilor de intermediere, membri ai BVB.

Legea 151/2014 prevede ca activitatea pietei RASDAQ si a pietei valorilor mobiliare necotate inceteaza de drept la 12 luni de la intrarea in vigoare a legii. Astfel, companiile de pe piata RASDAQ si de pe piata valorilor mobiliare necotate trebuie sa decida in urmatoarele luni daca se vor muta pe piata reglementata sau pe ATS. BVB si PeliFilip au dorit sa vina in intampinarea acestora, prezentandu-le in detaliu noul cadru legal, optiunile si oportunitatile create de acesta si aspectele tehnice pe care le implica procesele de cotare pe piata. Astfel, participantilor la aceasta intalnire le-au fost prezentate cerintele aplicabile companiilor listate pe piata reglementata si pe noua piata AeRO, sistemul alternativ de tranzactionare al BVB pentru start-up-uri si IMM-uri, ce va fi lansat in perioada urmatoare.

“Bursa de Valori poate da o noua viata companiilor. Pentru companiile bune, sa devina companii listate pe una din pietele BVB este echivalentul unei transfuzii de sange. Noi, cei de la BVB, ne bucuram ca putem sprijini acest proces si multumim tuturor partenerilor nostri implicati in acest proiect”, a declarat Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB.

In cadrul evenimentului au mai oferit prezentari si studii de caz reprezentanti ai Bancii Transilvania, Conpet Ploiesti, Electromagnetica si Braiconf Braila, despre experienta companiilor pe care le reprezinta, in calitate de emitenti.

“Legea 151/2014 reprezinta o schimbare importanta pentru piata de capital romaneasca, intrucat clarifica statutul unei piete aflate de mult timp intr-o situatie de precaritate perpetuata. Aceasta lege aduce, insa, in acelasi timp, o serie de provocari pentru companiile listate pe RASDAQ – incepand de la intelegerea prevederilor legale si a optiunilor de care dispun, pana la implementarea acestora. Am dorit prin acest eveniment sa venim in ajutorul acestor companii, clarificand eventualele neintelegeri legate de noul cadru legal si implicatiile sale si explicand in detaliu care sunt urmatorii pasi de urmat”, a precizat Alexandru Birsan, partener PeliFilip SCA.

Pe piata RASDAQ sunt listate peste 900 de companii, cu o capitalizare cumulata de 7,5 miliarde lei (1,7 miliarde euro) la jumatatea lunii noiembrie.

Statutul RASDAQ a fost una dintre cele mai problematice situatii care au afectat opinia investitorilor despre piata de capital, deoarece aceasta piata nu este incadrata, conform directivei MIFID, nici in categoria pietelor reglementate, nici in cea a sistemelor alternative de tranzactionare.

credit foto: © Pixbox77 | Dreamstime.comInvestor Sharing Analyze Stock Exchange Data Photo

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: