Interviuri

Călin Donca: Țară, țară, vrem „alphaprenori”

21 iul. 2023 4 min

Călin Donca: Țară, țară, vrem „alphaprenori”

Reading Time: 4 minute

Antreprenor cu experiență de business de 20 de ani, Călin Donca lansează „Sunt Alpha”, un program de mentorat pentru antreprenori care vor beneficia nu numai de consultanță, ci și de sprijin financiar, oferind un milion de euro celor zece antreprenori ce vor intra în program.

Am vorbit cu Călin Donca, fondatorul Donca Energy, care ne-a oferit mai multe informații despre „Sunt Alpha” și despre antreprenorii pe care îi vizează cu noul său program de mentorat.  

Ați lansat de curând proiectul „Sunt Alpha”. Ce presupune acest program? 

Există foarte mulți antreprenori, dar nu există nicio școală pentru aceștia, niciun curs și nicio variantă de a-și acumula experiența din experiența altora. Din acest motiv și altele asemănătoare, șansele ca ei să reușească sunt foarte mici, iar din păcate unii, alături de bani și dorință, își pierd și speranțele în ideea lor, în viitorul imaginat și în țara noastră frumoasă ce oferă atâtea oportunități celor pregătiți pentru a le putea gestiona. „Sunt Alpha” ne spune printr-un mesaj scurt de doar două cuvinte că locul ales este acela înaintea celorlalți și vine la pachet cu asumarea acestei responsabilități, plină de provocări, suferințe, pentru că altfel nu există creștere, nu există dezvoltare personală, respectiv profesională în cazul celor care aleg drumul antreprenoriatului românesc. 

De ce ați ales să lansați programul de mentorat prin care să vă implicați în dezvoltarea următorului val de antreprenori? 

Foarte mulți vorbim despre ceea ce nu ne place în această țară, despre corupție, despre taxe, despre ceea ce nu merge, dar prea puțini facem ceva ca să îndreptăm aceste lucruri. Eu cred cu tărie că pătura de mijloc a populației, micii antreprenori, sunt cei care pot roti economia și grăbi procesul de dezvoltare a țării, iar ulterior din ei vor veni generații de oameni care vor îndrepta lucrurile nepotrivite care se întâmplă peste tot în jurul nostru. Am ajuns la un nivel de la care pot ajuta, așadar consider că este de datoria mea să fac acest lucru și să influențez pozitiv măcar 10 afaceri în mod direct, iar prin ele, alte câteva sute sau poate chiar mii. 

Ce fel de antreprenori vă doriți să atragă programul? 

Tineri sunt aceia care încă mai pot spera și au poftă de viață. Vârsta este doar un număr ce nu reflectă deloc dorința unui om spre mai mult. Unii sunt tineri de mai mult timp, iar alții, deși la doar 20 de ani, au îmbătrânit în suflet și au înnegrit în speranțe. Este loc pentru toată lumea, doar că noi îi căutăm pe cei care au dorință și le lipsește putința. Vom oferi bani pentru creșterea afacerii, vom oferi suport mental, vom fi acolo lângă ei în clipele cele mai grele, unde din păcate, ca antreprenori, uneori rămânem singuri și puțini reușim să creștem spre scopurile dorite. 

Pe lângă sprijinul de mentor și sfaturi de antreprenoriat, le oferiți participanților și un sprijin financiar. Ne puteți spune mai multe despre acest sprijin oferit participanților? 

Am decis să aloc suma de un milion de euro pentru acești Antreprenori Alpha, bani pe care îi împart în funcție de nevoi, în funcție de rezultate, cert este că nimic nu va merge către cei care nu merită și nu au dovedit că pot gestiona sumele dorite. Nu fac un sistem de genul „Arena Leilor” în care eu vin cu bani și apoi vedem dacă va merge sau nu, eu doresc să mă axez mai mult asupra persoanei decât asupra afacerii, deoarece omul care conduce afacerea este limita afacerii sale. 

Care sunt planurile pe care le aveți pentru programul „Sunt Alpha”? De ce? 

Dorim să identificăm 10 afaceri care să aibă potențial de a crește la peste un milion de euro cifră de afaceri în doi ani, iar de acolo să funcționeze într-un sistem organizat sistematic astfel încât să poată fi duplicat mai departe. Este clar că nu va fi ușor, dar tocmai ce este greu face să merite investiția de timp și bani, deoarece ca rezultat îmi doresc să fiu implicat și eu în alte afaceri, iar astfel să existe alte venituri care să îmi creeze o mai bună stabilitate de business. 

Potrivit datelor, șansele ca un tânăr antreprenor să reușească într-o afacere care să atingă venituri de un milion de euro sunt sub 1%. Unde greșesc și ce ar trebui să schimbe aceștia? 

Cei mai mulți nu știu ceea ce nu știu, iar lucrul acesta îi costă cel mai mult. Avem impresia că dorința și munca sunt tot ceea ce contează până când vine primul control de la ANAF, sau până când vine prima plângere ANPC. Business-ul se compune din mai multe elemente, iar aceste lucruri vin cu un preț ce depășește în cazul unora toți banii pe care îi au. Lipsa experienței face să coste mult începerea unei afaceri, iar acest lucru se poate rezolva prin ceea ce avem noi de oferit, atât eu cât și ceilalți mentori care vor accepta să continue în locul meu acest proiect. Sunt oameni de afaceri din România care au foarte multă experiență, lucruri ce merită să fie spuse, să fie arătate, iar în acest moment eu cred că există și comunitatea care să le audă. 

Aveți o experiență în business de aproape 20 de ani și ați ajuns, în domeniul producției de energie, la active de peste 120 de milioane de euro. Care sunt cele mai importante lecții de business pe care l-ați învățat în tot acest timp? 

Când totul a mers bine, am uitat de lucrurile care au avut cel mai mare impact în creșterea companiei, plus că tot atunci am inovat cel mai puțin. Există o vorbă, „dacă ceva funcționează, nu-l schimba”, totuși cred că lumea se modifică prea repede, iar fără a te adapta continuu la ziua următoare, vei fi repede schimbat cu următorul lucru senzațional ce tinde să apară la tot pasul și mai ales cu ajutorul rețelelor de social media. Expunerea și prezența pe online este aproape instante la orice minune de produs. Pentru a sta în picioare în aceste vremuri, trebuie mai mult decât muncă și dorință, iar progresul nostru s-a datorat mai ales acelor momente în care am fost loviți, în care am „sângerat”, în care am transpirat zi și noapte, acele situații ne-au dat posibilitatea de a alege între a crește sau a muri.  

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 375 (16 iulie – 16 septembrie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Articole pe aceeași temă: