Interviuri & Opinii Opinii

Camino de România S01E05: Râd cu poftă, alături de colegi, prieteni și parteneri

03/07/2019 3 min read

author:

Camino de România S01E05: Râd cu poftă, alături de colegi, prieteni și parteneri

Reading Time: 3 minute

Ați văzut vreodată oameni care râd să fie triști? Chiar dacă ești trist, forțează un zâmbet, n-ai cum să nu-ți produci reacția opusă și o să ajungi să râzi de gestul nebunesc pe care tocmai l-ai făcut. În ultimii ani am avut câteva crize memorabile de râs, iar unele au fost chiar imortalizate. Am râs în multe momente importante, atunci când mi-am dat demisia de la job pentru a începe visul EFdeN, am râs la prima restanță, dar și prima oară când l-am întâlnit pe domnul președinte.

de Claudiu Butacu

Anul trecut am lansat cu echipa EFdeN noul prototip de casă solară Signature, cu care am reprezentat mai apoi România la finala competiției internaționale Solar Decathlon în Dubai. Ne-am bucurat foarte mult când președintele României a acceptat invitația de a fi alături de noi în momentul deschiderii casei către publicul larg și momentele amuzante nu au lipsit.

Prezentarea a început cu povestea EFdeN și promisiunea celor câtorva nebuni prin 2013 de a pune bazele unui proiect atât de puternic încât președintele țării să fie prezent la inaugurarea casei ne-a ajutat să țintim mereu cât mai sus. Ne-am propus să facem proiecte care schimbă mentalități, să punem la masă mai mulți specialiști și să luptăm pentru o Românie mai sustenabilă. Acestea au fost cuvintele de introducere pe podiumul improvizat din trei plăci de beton, din parcarea mall-ului unde am construit casa.

Am râs de momentele grele, de cum am trecut peste impedimente și cum luam masa împreună în pauzele de șantier. Am râs de miile de ore pe holurile de așteptare, de miile de refuzuri primite și uneori de ploile care nu ne mai ocoleau în plină perioadă de șantier.

Am râs când ne-a lăsat mașina la 5 dimineața în drum spre o conferință, la un kilometru de locație, am avut momente când postările din social media aveau greșeli subtile de diacritice sau cacafonii… Am avut multe situații din care am ieșit râzând și asta ne-a făcut să mergem înainte.

Au fost telefoane la 12 noaptea în care ni se solicitau oferte de panouri fotovoltaice crezând că noi vindem echipamente, au fost deadline-uri ratate la secundă și prezentări pe repede înainte sau în pauza de masă. Oameni buni, am râs, am râs mult și tare, cu echipa din dotare.

Drumul oricăruia dintre noi este plin de gropi, urcușuri și coborâșuri și de mulți care ne depășesc, ne taie fața, iar noi trăim aceste clipe uneori mai intens alteori cu delăsare. Noi alegem dacă să fim supărați sau încruntați, triști ori afectați de tot ce se întâmplă în jurul nostru, dar pentru mine e clar: râsul este martorul că te bucuri de momentele frumoase, de situațiile fără de scăpare sau de anumite momente tensionate.

După atâția ani în EFdeN mă declar mulțumit și vesel și am avut nevoie de acest Camino de România ca să mă descopăr și încă mai aflu lucruri despre mine. Zi de zi ne tot apar situații noi, nu pot, chiar nu pot scoate râsul din ele. De ce aș face asta? Merită să râzi din toată inima pentru că, atunci când o faci, în organismul tău se produc o serie de procese benefice pentru sănătate. În primul rând, creierul nostru eliberează în sânge endorfine („moleculele fericirii”), ceea ce ne face să ne simţim ins­tant mai bine, revitalizaţi şi plini de energie.

Merită să râzi pentru că la nivel psihic stimulează creativitatea și ajută capacitatea de memorare, me­ri­tă să râzi pentru că-ți crește toleranța la durere și nu în ultimul rând îți păstrează pielea și mușchii faciali în cea mai bună formă a lor, implicit a ta: cea fericită, cea în care te bucuri de tot ce se întâmplă în jurul tău.

Cu siguranță ai acel prieten care râde cu poftă, cu zgomote și sunete ciudate așa că dă-i un semn și mulțumește-i că există, că datorită lor râsul se face remarcat!

Claudiu Butacu este președintele asociației EFdeN. Este absolvent al Institute of Energy Professionals în 2015 cu certificarea Professional Energy Manager și al Romanian Green Building Council în 2015 cu certificare Green Building Professional, Sustainability Mana­ger (ECQA – Progam LEAD SUS). Este reprezentantul României 2017 la World Energy Council în cadrul Future Energy Leaders 100 și a fost consilier în Ministerul Energiei. A primit distincția Young Energy Professional acordată de Energynomics și, nu în ultimul rând, Biz Innovation Award 2017.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă