Analize Finanțe Lifestyle

Care sunt preferințele de vacanță ale românilor?

1 iul. 2019 2 min

Care sunt preferințele de vacanță ale românilor?

Reading Time: 2 minute

Atunci când vine vorba despre vacanțe, turiștii români preferă destinaţii interne și cazarea la părinţi, bunici, rude sau prieteni. În iunie 2019, Institutul Național de Statistică a elaborat un studiu privind cererea turistică a rezidenților din România din primul trimestru al acestui an, scoțând în evidență preferințele românilor atunci când călătoresc. Numărul călătoriilor turistice efectuate de rezidenţi la debutul lui 2019 (4.737,4 mii) a crescut cu 13,3% faţă de anul trecut.

Cererea turistică a rezidenților din România a înregistrat valoarea maximă în primele patru luni ale lui 2019, cu ponderi de 50,8% din totalul călătoriilor interne şi de 40,8% din totalul călătoriilor externe, se arată în analiza Institutului Național de Statistică.

Ponderea călătoriilor pentru vacanţe în totalul de călătorii a fost de 89,5%, în timp ce călătoriile pentru afaceri şi motive profesionale au reprezentat 3,1%.

61% dintre români preferă cazarea la rude şi prieteni, 17% preferă hotelurile şi unităţi similare și 15% preferă alte unități de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri).

51,8% dintre turiștii români care au călătorit în interes de serviciu s-au cazat  în hoteluri şi unităţi similare (moteluri, hanuri, vile turistice), 25,9% s-au cazat la rude şi prieteni iar 9,5% în alte tipuri de cazare fără plată.

Majoritatea călătoriilor în străinătate au avut ca destinație țări europene

În proporţie de 96,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 93,9% din totalul acestor călătorii.

Numărul total de înnoptări aferente călătoriilor realizate în trimestrul I 2019 a fost de 16.170,5 mii, (85,9% pentru călătoriile de vacanţe). 71,4% dintre turiștii români preferă călătoriile de scurtă durată, de mai puţin de patru înnoptări.

Untitled

Foto: Institutul Național de Statistică, ”Cererea turistică a rezidenților din România în trimestrul I 2019”

Din totalul de 13884,2 mii înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 85,8% au fost realizate în România şi 14,2% în străinătate, menţinându-se aceeaşi tendinţă ca la începutul anului trecut.

Peste două treimi din cheltuielile rezidenţilor pentru vacanţe şi afaceri au fost făcute în România

Rezidenţii români au cheltuit în primele luni ale anului aproximativ 2.980,1 mil lei pentru călătorii de vacanţă şi afaceri, 77,3% dintre acestea vizând destinaţii interne.

79,9% din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii au fost reprezentate de cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 20,1% de călătorii în străinătate.

99,5% din excursiile efectuate au avut ca destinaţie România, numărul excursiilor efectuate în primele trei luni ale anului fiind de 8.765,1 mii. Principalul mijloc de transport preferat a fost maşina personală (39,8%), urmat ca pondere de autobuzul, microbuzul sau autocarul (33,0%).

Principalele scopuri ale efectuării excursiilor interne au fost vizitarea rudelor sau prietenilor (38,8%) şi cumpărăturile (28,5%). La excursiile externe principalele scopuri au fost cumpărăturile (60,4%), petrecerea timpului liber (17,6%) și vizite la rude sau prieteni (13,2%).

Rezidenţii români au cheltuit pentru excursii 2.101,9 mil lei dintre care 99,2% au fost pentru cele care au vizat destinaţii interne.

Foto: © Yarruta | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: