Antreprenori by eMAG Stiri

Carrefour sprijină producătorii de legume și fructe să treacă la agricultura ecologică. Cum poți intra în program

2 apr. 2021 3 min

Carrefour sprijină producătorii de legume și fructe să treacă la agricultura ecologică. Cum poți intra în program

Reading Time: 3 minute

Carrefour România a lansat a treia ediție a programului „Creștem România BIO”, prin care susține agricultura sustenabilă și încurajează obiceiurile sănătoase de consum, având la bază produsele bio.

În România, doar 1,53% din suprafețele destinate agriculturii sunt exploatate ecologic, alte 1,33% fiind în proces de conversie, potrivit Eurostat.

Programul „Creștem România BIO” este implementat de Carrefour în parteneriat cu Ecocert, organism care asigură serviciile de certificare a producției agricole, atestând conformitatea produselor cu standardele ecologice.

În acest an, producătorii interesați de conversia la agricultura ecologică sau care au început deja procesul de conversie se pot înscrie pe crestemromaniabio.ro în intervalul 1-30 aprilie 2021. Formularul, precum și criteriile de eligibilitate pentru ediția 2021 sunt disponibile pe pagina https://crestemromaniabio.ro/aplica-acum.

Creștem România Bio 2021

„Ambiția Comisiei Europene este ca până în 2030 suprafețele ocupate de culturi organice să reprezinte cel puțin 25% din totalul celor aflate în exploatare la nivelul întregii Uniuni. În România, doar 1,53% din suprafețele destinate agriculturii sunt astăzi exploatate ecologic, alte 1,33% fiind în proces de conversie, potrivit Eurostat. Este un context european și național care ne dă toate motivele să continuăm «Creștem România BIO» ca demers strategic prin care punem umărul la crearea unor noi standarde în agricultură și la întărirea ecosistemului de producători, organisme de certificare și consumatori.”.

Anca Damour, Executive Board Member Carrefour România

Criterii de înscriere pentru producători

Orice producător își poate depune candidatura dacă îndeplinește câteva condiții:

 • Produce legume sau fructe proaspete (cerealele și produsele procesate se exclud).
 • Are o suprafață minimă cultivată de 2.000 mp (pentru spații protejate, precum sere sau solarii) sau de 2 ha (pentru culturi în câmp deschis).
 • Deține în proprietate suprafața minimă pe care dorește să o treacă în conversie.
 • Este persoană juridică, poate înființa o firmă sau este deja în procesul de înființare a unei firme (PFA, II, SRL, IF etc.).
 • Deține, închiriază sau dezvoltă pe perioada conversiei un spațiu de depozitare/ambalare autorizat sanitar-veterinar de către ANSVSA.
 • Poate ambala articolele la condiționări diverse (ex. gramaj 100 g, 250 g, 1 kg etc.).
 • Deține sau poate închiria un mijloc de transport conform cerințelor (frigorific, termodiagramă electronică etc.) pentru a transporta produsele până la magazinele/depozitele Carrefour, în funcție de standardul produsului.

Programul este deschis inclusiv producătorilor care au început deja procesul de conversie.

Ce beneficii au producătorii

 • un contract ferm pe perioada de conversie (1-3 ani) și încă 2 ani după momentul în care devin producători bio, precum și garanția că își vor putea vinde recolta la prețuri corecte în rețeaua magazinelor Carrefour;
 • preluarea costurilor de certificare pentru toată perioada de conversie, atât în cazul agricultorilor care urmează să își certifice pentru prima oară culturile, cât și în cazul celor care sunt deja în proces de conversie;
 • consiliere pentru procesul de conversie la bio, în ceea ce privește procedura de elaborare a dosarului, în parteneriat cu organismul de certificare Ecocert;
 • promovarea și vânzarea produselor rezultate din al doilea an, sub eticheta „în conversie la BIO”, la un preț superior produselor din agricultura convențională. Carrefour este primul retailer care a introdus această etichetă prin care sprijină agricultorii în procesul de conversie și, totodată, desfășoară acțiuni de educare a consumatorilor cu privire la beneficiile produselor organice;
 • susținere și consiliere pentru dezvoltarea afacerii, oferind inclusiv suport de marketing și promovare pentru produsele ecologice rezultate din aceste parteneriate.

În primii doi ani de funcționare, 2019 și 2020, în program s-au înscris peste 600 de fermieri locali. O parte din ei au început încă de anul trecut să le ofere clienților magazinelor Carrefour produse proaspete (legume și fructe) provenite din culturi aflate în proces de conversie.

Și în acest an, în funcție de sezon, clienții vor găsi pe rafturi: salată verde, ceapă, roșii, dovlecei, zucchini, ardei, castraveți, zmeură, mure, pepene verde și galben, morcovi, cartofi albi și mov, alune de pădure, mere, verdeață, usturoi verde, plante aromatice, toate purtând eticheta unică de la Carrefour “în conversie la BIO”.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: