Finanțe

Cât a plătit guvernul pentru indemnizațiile de șomaj tehnic, salarii și pensii în luna mai

6 iun. 2020 2 min

Cât a plătit guvernul pentru indemnizațiile de șomaj tehnic, salarii și pensii în luna mai

Reading Time: 2 minute

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat că guvernul a plătit în luna mai 8,9 miliarde de lei de la bugetul de stat doar pentru cheltuielile de personal (salariile din sectorul bugetar – n.r), plus 74,2 milioane de lei stimulentul de risc.

„În fiecare lună trebuie să ne împrumutăm pentru că avem de plătit cheltuieli. Multe dintre aceste facturi vin din urmă”, a spus Cîțu într-o declarație de presă susținută vineri la Palatul Victoria.

Ministrul a adăugat că, în 2017, salariile bugetarilor au fost în aceeași lună de 5,6 miliarde de lei. În luna mai, cheltuielile cu pensiile au fost de circa 6,4 miliarde de lei, față de 4,5 miliarde de lei în 2017.

Cât a costat criza COVID-19 în mai

„În același timp, s-au mai plătit pentru COVID, au apărut cheltuieli pentru COVID – 2,3 miliarde de lei indemnizația acordată pe perioada suspendării temporare a contractului de munca, așa-numitul șomaj tehnic, 454 milioane de lei pentru indemnizații acordate pentru alți profesioniști, tot șomaj tehnic, dar pentru alte categorii, 59 milioane de lei pentru decontarea cheltuielilor de carantină, 9 milioane de lei pentru indemnizația acordată parinților pentru supravegherea copiilor pe perioada închiderii temporare a unităților de învățământ”, a arătat Florin Cîțu. Plățile pentru concedii medicale au totalizat în mai 637 de milioane de lei concedii medicale.

Investițiile au crescut în criză

Potrivit ministrului Finanțelor Publice, în mai 2020, în ciuda faptului că pandemia de COVID-19 a provocat o criză economică globală, în România s-a înregistrat cel mai mare nivel al cheltuielilor de investiții din ultimii zece ani, de 13,1 miliarde de lei. „Acesta este secretul care a dus la o creștere economică în primul trimestru. Am alocat bani investițiilor, așa cum am spus la începutul anului, și vom aloca bani investițiilor. Pentru că doar prin investiții poți să crești și poți să plătești și celelalte cheltuieli!”, a subliniat Cîțu.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: