Finanțe

Romania, dupa 10 ani in Uniunea Europeana

7 iul. 2016 2 min

Romania, dupa 10 ani in Uniunea Europeana

Reading Time: 2 minute

Romania s-a confruntat in ultimii ani cu paradigma crestere vs. dezvoltare, arata un raport al Bancii Transilvania care analizeaza evolutia tarii la 10 ani de la aderarea la Uninunea Europeana (UE).

“Primul deceniu de apartenenta la Uniunea Europeana a fost unul ratat din perspectiva dezvoltarii. Mai mult, economia a accelerat in ultimele trimestre, dar ritmul reformelor structurale a incetinit (desi acestea sunt mai usor de implementat intr-o conjunctura economica favorabila). Totodata, par sa se intensifice riscurile din sfera stabilitatii financiare (masurile pro-ciclice, populiste)”, arata Andrei Radulescu, economistul sef al BT, in raport.

Economistul avertizeaza ca exista riscul ca Romania sa repete erorile ciclului economic pre-criza, cu impact asupra procesului de convergenta economica europeana

Andrei Radulescu considera ca 2015 a fost un an economic de referinta pentru Romania, din perspectiva dinamicii PIB/PIB potential, dar si a echilibrului macro-financiar, dar mentioneaza ca ameliorarea dinamicii PIB potential in ultimii ani nu a fost acompaniata de o evolutie similara a indicatorilor de dezvoltare economica: ponderea in PIB a investitiilor in educatie, cercetare & dezvoltare si indicele de dezvoltare umana s-au consolidat in zona minimelor de la inceputul anilor 2000.

raport bt“Dinamica PIB potential a atins un nivel maxim istoric de 6.9% an/an in 2007, anul aderarii la Uniunea Europeana, o evolutie determinata de contributia factorului capital (7.1 puncte procentuale), care a anulat contributia negativa a componentelor munca si productivitatea totala a factorilor”, se arata in raport. Economistul subliniaza insa ca dinamica anuala a PIB potential s-a deteriorat semnificativ in 2009 si 2010, spre un nivel estimat la doar 1%, sub influenta iesirilor masive de capital, in contextul incidentei primului val de criza, care a surprins economia intr-o faza de supra-incalzire.

Din 2011 ritmul anual al PIB potential a initiat o tendinta ascendenta, atingand un nivel de 3.5% in 2015 (cel mai ridicat din 2008), cu o contributie relativ echilibrata a factorilor de productie: capital (1.7 puncte procentuale), munca (0.9 puncte procentuale) si productivitatea totala a factorilor de productie (0.9 puncte procentuale).

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: