Finanțe

Cât câștigă Isărescu?

1 sept. 2016 3 min

Cât câștigă Isărescu?

Reading Time: 3 minute

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a câştigat anul trecut, în medie, circa 16.000 de euro pe lună, sumă care include salarii şi indemnizaţii, prime, participarea la profit şi unele plăţi ocazionale, acordate în funcţie de anumiţi indicatori, a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Dan Suciu.

Banca Națională a României (BNR) publică, începând din data de 1 septembrie 2016, salariile membrilor conducerii executive și indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație (CA), în timp ce pentru directori vor fi publicate doar grilele salariale cu nivelul minim și maxim, a anunțat Dan Suciu, într-o conferință de presă.

Pe website-ul BNR au fost deja publicate informații despre veniturile conducerii executive, ai membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație și alți salariați cu funcții de conducere -director, director adjunct, șef serviciu.

“Veniturile salariale sunt realizate din surse proprii ale BNR, nu bugetare, iar politica salarială este decisă, conform prevederilor art.33 din Legea nr. 312/2004, de Consiliul de Administrație. În ultimii zece ani, ca urmare a deciziilor CA, veniturile brute ale conducerii executive au crescut într-un ritm inferior ratei inflației. Variațiile semnificative în ceea ce privește veniturile nete au survenit ca urmare a modificărilor fiscale de impact major (cum au fost reducerea impozitării pe venit ca urmare a introducerii cotei unice de 16% în anul 2005 și a reducerii contribuțiilor sociale ca urmare a plafonării CAS în 2011)”, a precizat Dan Suciu.

salarii bnrPotrivit datelor publicate pe site-ul BNR, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, are un salariu net de 42.727 lei la care se adaugă indemnizația de membru al Consiliului de Administrație al băncii, de 18.476 lei. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu primește un salariu net de 40.430 lei și o indemnizație de membru al CA de 18.313 lei iar viceguvernatorul Liviu Voinea încasează un salariu de 37.764 lei și o indemnizație de membru al CA de 17.103 lei.

În plus față de salariul lunar, se acorda anual și alte venituri precum o indemnizație de vacanță, care reprezintă 100% din salariul net lunar, alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare precum și o sumă din fondul de participare a salariaților la profit, care variază în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăși un salariu net lunar.

La încetarea contractului individual de muncă, salariații băncii centrale beneficiază de o indemnizație de pensionare, egală cu 12 salarii, calculată la nivelul ultimului salariu primit, cu condiția ca salariatul respectiv să fi lucrat, fără întrerupere, minimum 6 ani în cadrul băncii, anterior îndeplinirii condițiilor legale de încetare a contractului individual de muncă. Pentru salariații care au lucrat în Banca Națională a României mai puțin de 6 ani, fără întrerupere, indemnizația de pensionare se acordă diferențiat, astfel: 5 ani — 10 salarii, 4 ani — 8 salarii, 3 ani — 6 salarii.

Membrii Consiliului de Administrație nu beneficiază de bonus de performanță.

Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administrație al BNR, Marin Dinu, Daniel Dăianu, Gheorghe Gherghina, Ágnes Nagy și Virgiliu-Jorj Stoenescu, primesc o indemnizație netă lunara de membru al CA în valoare de 17.103 lei și pot beneficia și de alte venituri conform legii. „În anul 2015, unii membri neexecutivi au primit încă o sumă echivalentă cu o indemnizație netă”, precizează reprezentanții băncii centrale.

Salariații băncii pot primi și un bonus de performanță anual, acordat în funcție de rezultatele obținute în urma evaluării profesionale , în cuantum situat între 25% lși 100% din salariul lunar.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: