Finanțe Stiri Tech

Aplicație pentru automatizarea raportărilor privind impozitul pe profit

20 aug. 2020 2 min

Aplicație pentru automatizarea raportărilor privind impozitul pe profit

Reading Time: 2 minute

Deloitte România lansează aplicația SmarTax, o soluție digitală cu ajutorul căreia companiile își pot calcula impozitul pe profit și completa declarațiile fiscale trimestriale și anuale, pe baza documentelor contabile disponibile pe orice dispozitiv fix sau mobil conectat la internet, digitalizându-și astfel procesele de conformare cu cerințele de raportare privind impozitul pe profit.

Aplicația încorporează întreaga legislație fiscală în vigoare referitoare la impozitul pe profit și va fi actualizată permanent în funcție de schimbările care apar în această sferă.

Soluția se adresează tuturor companiilor românești, indiferent de dimensiune și de domeniul în care activează, cu excepția celor din industria financiară, pentru care va fi adăugat suport într-o versiune ulterioară, și asigură un nivel ridicat de automatizare și control, reducând erorile umane și timpul alocat de către profesioniștii din taxe și contabilitate acestui demers.

În România, procesul de conformare fiscală este extrem de complex, din cauza legislației în permanentă schimbare și a dificultăților care apar deseori în aplicarea reglementărilor. Echipa noastră a creat SmarTax pornind de la nevoile companiilor de a-și îmbunătăți capacitatea de a lua decizii rapid, în funcție de noutățile legislative apărute în domeniul fiscal, și de a compara tratamentul fiscal trimestrial sau anual cu cele aplicate anterior, pentru a avea un control mai bun în gestionarea rezultatelor fiscale și a documentației suport pentru tranzacțiile sensibile. Aplicația se poate dovedi cu atât mai utilă în contextul creat de pandemia de COVID-19, în care este încurajată munca la distanță„, a declarat Dan Bădin, Partener Servicii Fiscale, Deloitte România

SmarTax reduce timpul alocat efectuării calculelor, prin automatizarea proceselor repetitive, replicarea tratamentelor fiscale de la un trimestru sau de la un an la altul pentru tranzacțiile noi identificate, îmbunătățește operațiunea de arhivare a documentației suport a tranzacțiilor și crește gradul de control pentru întregul proces de raportare a impozitului pe profit de-a lungul anilor.

Aplicația arhivează informațiile necesare pentru pregătirea declarațiilor de impozit pe profit, stabilește tratamentul fiscal aplicabil, pe baza tipului de tranzacție sau pe baza tratamentului fiscal aplicat anterior, și automatizează calculele privind deductibilitatea limitată în cazurile  specific prevăzute de legislația fiscală, cum ar fi rezerva legală, cheltuieli cu dobânzile, sponsorizări etc. În final, aplicația generează automat declarația de impozit pe profit pentru semnare și depunere la autoritatea fiscală.

Portofoliul de soluții digitale dezvoltate de Deloitte România mai cuprinde aplicația PartnerSCAN, care permite companiilor să-și evalueze partenerii de afaceri din punctul de vedere al riscului fiscal, D.Taxaplicație dedicată raportării de TVA, Total Rewards – instrument automat care permite companiilor să își modeleze politicile de resurse umane, un calculator estimativ de costuri salariale dedicat angajatorilor care sunt afectați de restricțiile impuse pe fondul pandemiei de COVID-19.

Ilustrație: © VectorhotDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: