Antreprenori Analize Tech

Câte milioane de euro au atras startup-urile românești în 2020

21 ian. 2021 2 min

Câte milioane de euro au atras startup-urile românești în 2020

Reading Time: 2 minute

Investițiile de tip venture capital în startup-urile românești au crescut cu 6% în volum în 2020, dar numărul tranzacțiilor a crescut cu 50%, potrivit „Romanian Venture Report 2020”, realizat de Bogdan Iordache, fondatorul How to Web Conference.

Analiza a identificat 59 de tranzacții (față de 39 anul trecut) și un volum total de investiții de 30,4 milioane de euro, față de 28,6 milioane de euro în 2019.

Cifrele nu includ rundele de investiții realizate de UiPath, care din 2017 încoace a atras peste 1 miliard de dolari, adică de 12 ori mai mult decât totalul investițiilor atrase de toate celelalte startup-uri românești.

Topul investițiilor în startup-uri românești în 2020

TypingDNA a atras anul trecut cea mai importantă investiție, de 7 milioane de dolari (6,2 milioane de euro), încă din luna ianuarie, din partea GapMinder. TypingDNA dezvoltă algoritmi și tehnologii proprii de inteligență artificială pentru autentificarea utilizatorilor, fiind capabil să recunoască încercările ulterioare ale unui anumit utilizator prin potrivirea lor cu contul cunoscut.

Deepstash a anunțat în decembrie o rundă de investiții de tip seed de 3 milioane de euro, într-o rundă condusă de Connect Ventures, unul dintre cele mai active fonduri europene de profil. Deepstash este o aplicație de tip self-improvement care le permite utilizatorilor să-și salveze notițele și să creeze biblioteci personalizate de idei pe care le pot accesa oricând.

Soleadify, un motor de căutare pentru companii care folosește de inteligența artificială pentru a ajuta echipele de marketing și vânzări să-și găsească clienții ideali, a atras în a doua rundă de tip seed 1,35 de milioane de euro.

investitii startupuri 2020

Împreună, aceste trei startup-uri au acoperit peste o treime (35%) din capitalul ridicat în 2020 de startup-urile românești.

Crește ponderea capitalului românesc

Spre deosebire de perioada anterioară, în 2020 capitalul privat românesc a reprezentat principala sursă de finanțare pentru startup-uri, potrivit raportului citat.

Astfel, în 2020, capitalul românesc a furnizat peste 77% din totalul investițiilor în startup-urile autohtone, în creștere cu 51% față de 2019. De asemenea, capitalul românesc a participat la toate cele 59 de tranzacții de anul trecut incluse în raport.

Găsiți întregul raport „Romanian Venture Report 2020” aici

Anul 2021 a început deja în forță pentru peisajul startup-urilor românești: Druid a anunțat atragerea unei runde de finanțare de 2,5 milioane de dolari. Runda a fost condusă de fondul de investiții GapMinder cu suma de 2,2 milioane de dolari. Restul sumei a fost investită de Early Game Ventures şi investitori privaţi.

Foto: © PeshkovaDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: