Stiri

Ce avantaje și dezavantaje prezintă serverele VPS

2 nov. 2021 3 min

Ce avantaje și dezavantaje prezintă serverele VPS

Reading Time: 3 minute

Pe măsură ce piața de găzduire web se diversifică, antreprenorii au beneficiul unor servicii mult mai potrivite în raport cu nevoile lor. În același timp, însă, oricine are o afacere online este nevoit să se familiarizeze cu noi tehnologii pentru a lua decizii corecte. Serverele VPS oferite de IONOS, dar și altele de acest tip, de exemplu, sunt o soluție intermediară între o simplă găzduire împărtășită și un complex server dedicat.

Datorită avantajelor lor, serverele VPS fac parte din serviciile care s-au impus rapid pe piața de web hosting. Abrevierea provine de la „Virtual Private Server”, denumirea cuprinzând principalele caracteristici ale acestui serviciu.

Serverul este virtual și privat, în sensul în care un server fizic este împărțit în mai multe mașini virtuale, independente unele de altele. Astfel, fiecare are propria infrastructură și propriul sistem de operare, chiar dacă se află pe același server fizic. Această abordare hibridă aduce cu sine numeroase beneficii, dar, în funcție de nevoile companiei, poate prezenta și câteva dezavantaje.

Din ce în ce mai multe companii utilizează servere VPS, iar specialiștii prevăd creșteri în această privință. Spre exemplu, într-un raport citat de Business Wire, este estimată o creștere de 17,1% a pieței VPS în perioada 2021 și 2026, respectiv o creștere de 49% a utilizării resurselor găzduite pe serverele VPS în aceeași perioadă. În acest context, devine importantă cunoașterea avantajelor și dezavantajelor acestei tehnologii de către antreprenori și manageri, nu doar a afacerilor din mediul online, ci și a afacerilor care le oferă mobilitate angajaților prin soluții cloud.

Control sporit

Unul dintre cele mai importante avantaje ale unui server VPS este gradul de control ridicat, mai ales în comparație cu un serviciu clasic de găzduire. Practic, clientul unui astfel de server beneficiază de același nivel de control precum în cazul unui server dedicat. Clientul este cel care configurează mediul de rulare al serverului virtual și cel care instalează sistemul de operare, totul în funcție de preferințele sale și de necesitățile aferente afacerii sale.

Versatilitate

Serverele VPS sunt potrivite pentru numeroase tipuri de afaceri datorită caracterului lor versatil. Un server VPS poate fi soluția ideală dacă ai nevoie de găzduire pentru un site, o platformă web, un magazin online sau o aplicație mobilă. Dimensiunea site-urilor sau aplicațiilor este aproape irelevantă, deoarece companiile care oferă servere VPS îți pun la dispoziție pachete cu resurse diferite. Spre exemplu, pentru un mic magazin online, cu produse de nișă, poți opta pentru un pachet cu memorie RAM dedicată de 1 GB și de spațiu HDD de 25 GB. În schimb, dacă nevoile tale sunt mai complexe, există pachete cu resurse mult mai mari, de 16 GB de memorie RAM și 150 GB de spațiu HDD. 

Performanță pe care te poți baza

Utilizarea unui server VPS aduce cu sine rezolvarea unei probleme neplăcute care apare în cazul găzduirii web clasice. Găzduirea web împărtășită presupune că vei fi afectat atunci când un alt utilizator al acesteia folosește un volum mare de resurse. O astfel de situație apare, spre exemplu, atunci când un alt client al serviciului de găzduire atrage mult trafic. Nu doar site-ul său se va încărca mai lent, ci și al tău. Serverele VPS elimină acest risc, fiind cu adevărat private. Prin urmare, un beneficiu important al unui server VPS este că resursele tale nu sunt afectate de astfel de fluctuații.

Securitate superioară

Caracterul privat al serverelor VPS aduce cu sine un grad sporit de securitate. În cazul găzduirii clasice, există riscuri mai numeroase. Hackerii pot exploata portițe în securitatea altor utilizatori ai găzduirii, fiind compromise în același timp și datele și resursele aferente contului tău. În cazul unui VPS, mașinile virtuale permit o separare clară a datelor de pe același server fizic, făcând imposibile astfel de atacuri și contribuind la securitate.

Preț convenabil

În raport cu beneficiile oferite, serverul VPS presupune un cost redus. Chiar dacă costul este mai mare în raport cu o găzduire clasică, și beneficiile sunt mult superioare acesteia. Practic, un server VPS prezintă mai multe caracteristici identice cu cele ale unui server dedicat, la o fracțiune din cost. De asemenea, prețul nu este fix, depinzând de resursele pentru care optezi.

Mai multă implicare

Controlul și flexibilitatea unui server VPS aduce cu sine nevoia unei implicări mai mari, care va fi dezavantajoasă pentru unii utilizatori. În cazul găzduirii clasice, utilizatorii nu trebuie să se preocupe de întreținerea infrastructurii. Serverul VPS necesită alocarea de timp pentru instalarea mediului de rulare și a sistemului de operare, respectiv pentru mentenanța acestora.

Cunoștințe tehnologice

Un alt dezavantaj care decurge direct din controlul oferit de serverele VPS este necesarul de cunoștințe de specialitate. Persoana care se ocupă de administrarea serverului VPS are nevoie de un minim know-how tehnic. Bineînțeles, lipsa acestor cunoștințe nu ar trebui să te oprească din a opta pentru un server VPS, din moment ce există numeroși specialiști cu care poți colabora pentru operarea acestuia.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: