Management Opinii

Ce manageri cauta companiile in 2015?

17 feb. 2015 3 min

Ce manageri cauta companiile in 2015?

Reading Time: 3 minute

Companiile nationale si multinationale au invatat ca e mai usor sa previi decat sa tratezi problemele, de aceea sunt tot mai interesate de angajarea unor specialisti care sa se ocupe de tot ceea ce inseamna risc in companie: conditii de munca, riscuri de pierderi financiare, impact asupra mediului, relatia cu stakeholderii. Prin urmare, au aparut job-uri precum: Operational Risk Manager, Health & Safety Responsible, Business Developer Servicii de Management al riscurilor.

De Corina Diaconu

Care sunt responsabilitatile pentru managerii de risc?

Managerii de risc sunt implicati in dezvoltarea si implementarea politicilor si procedurilor de siguranta si sanatate. In prima faza monitorizeaza, analizeaza si raporteaza situatia existenta in companie si ofera recomandari pentru schimbare si imbunatatire. Sunt cei care ofera ajutor in orice probleme care afecteaza compania. Lucreaza in conformitate cu standardele legale, oferind suport si expertiza in proiectele de business si in activitatile care au impact asupra sigurantei si sanatatii angajatilor. De asemenea, analizeaza impactul activitatilor companiei in mediu si in societate si iau masuri adecvate, realizeaza si revizuiesc rapoartele de risc.

Portretul dorit al mangerului de risc

Pentru astfel de posturi vizam inginerii, de preferat abolventi de facultate in domeniul de activitate al companiei sau cu experienta de minim 3-4 ani in domeniul respectiv. Acestia trebuie sa cunoasca foarte bine legislatia despre siguranta si prevenirea riscurilor. Avand in vedere ca este un domeniu nou de recrutare apreciem candidatii care au cursuri sau atestari in prevenirea riscurilor. Un astfel de job presupune interactiune cu membrii companiei, dar si cu furnizorii si clientii, prin urmare limba engleza trebuie sa fie la nivel avansat, iar candidatul trebuie sa aiba skill-uri in comunicare si prezentare, precum si abilitatea de a lucra in echipa. La nivelul skill-urilor apreciem si experienta in coaching.

Domenii pentru care se cauta manageri de risc

In general, companiile mari, cotate la bursa, care activeaza in domeniul agriculturii, ingineriei civile sau mecanice, precum si in industria chimica sunt interesate de angajarea unui manager de risc.
Pentru companiile care au si fabrici, sunt apreciati candidatii absolventi de Ingineria Mediului sau Chimie care pot identifica cu usurinta riscurile si impactul pe care compania le poate avea in mediul inconjurator. In ingineria civila este nevoie de cunostinte de planificare si design a infrastructurii cladirilor pentru a evita orice situatie neplacuta care ar putea afecta siguranta si sanatatea oamenilor. Managerii de risc in domeniul ingineriei mecanice identifica riscurile proceselor de operare si asigura buna functionare a acestora.

Orice companie este interesata de manageri de risc in departamentul financiar pentru a evita pierderile, precum si in departamentul legal, asigurand astfel companiei o imagine transparenta si corecta. Se cauta oameni care sa aiba o viziune de business, sa aiba experienta in industria in care activeaza compania si sa se implice in evaluarea riscurilor financiare.

Tipologia candidatului care aplica pentru manager de risc 

Pentru pozitiile de management de risc am avut in special aplicatii de la candidati din domeniul bancar precum si de la specialisti in audit intern, cu experienta in rezolvarea plangerilor si realizarea planurilor de risc. De asemenea, am avut aplicatii si de la operations manageri cu skill-uri de traineri si coach – apreciate pentru un job in risk management, precum si de la project manageri cu experienta in proiecte de mediu si in proiecte de eficientizare energetica.  La nivelul studiilor, majoritatea candidatilor sunt absolventi ai Academiei de Studii Economice din Bucuresti si au certificari de auditor intern sau de Control Self Assessment.

Certificari in managementul riscurilor

Certificarea de risk management recunoscuta la nivel international este PMI-RMP. Aceasta ofera competente in identificarea riscurilor, analiza si prioritizarea lor, stabilirea strategiei de raspuns atat pentru oportunitati, cat si pentru amenintari. Pentru obtinerea certificarii este nevoie de o pregatire temeinica fiind necesara diploma de absolvire a facultatii de minim 4 ani, 3.000 de ore experienta in managementul riscurilor de proiecte, 30 de ore instruire in management de risc, completarea unei cereri, obtinerea unei scrisori de eligibilitate, plata taxei examenului intre 400 si 550 de euro si, nu in ultimul rand, sustinerea examenului care are 170 de intrebari in 3,5 ore. Detaliile pot fi gasite pe site-ul institutiei care organizeaza examenul pentru aceasta certificare Project Management Institute.  

Apreciate sunt si cursurile de auditor intern autorizate de Autoritatea Nationala pentru Calificari, precum si de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei. Pentru inscrierea la acest curs este necesara doar absolvirea studiilor superioare. 

Remuneratii si motivatii 

Pentru pozitiile de management al riscurilor, angajatorii ofera salarii competitive. Candidatii se bucura de confort financiar si atunci cand aleg sa-si schimbe job-ul sunt mai atrasi de proiectele in sine decat de salariu, care la nivelul acestor job-uri, este oricum unul motivant. Companiile ofera si asigurari de sanatate private, masa de pranz, acces la conferinte si team building-uri precum si un mediu de lucru care incurajeaza dezvoltarea profesionala. 

Corina Diaconu este Managing Director la firma de executive search si consultanta in resurse umane ABC Human Capital.

Corina Diaconu

Citeste si despre femeile care joaca un rol cheie in motivarea angajatilor aici:

Foto: Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: