Management

Ce salarii au angajații români din domeniul bancar2 min

07/08/2019 2 min read

author:

Ce salarii au angajații români din domeniul bancar2 min

Reading Time: 2 minute

Ani la rând au fost printre cei mai bine plătiți angajați din economie, însă acum, la nivel regional, angajații români din banking îi depășesc la salarii, doar pe colegii lor din Bulgaria.

Cu aproape 720 de euro pe lună, salariații români din domeniul bancar sunt pe penultimul loc în regiune, atunci când vine vorba de salarii, după cum arată studiul salarial Paylab, lansat în România de eJobs. Cel mai bine plătiți angajați din regiune sunt cei care lucrează în domeniul bancar în Cehia, acolo unde încasările medii lunare ajung la 931 de euro. Foarte aproape de aceștia (930 de euro pe lună) se află lituanienii.   

În Letonia și Ungaria sunt oferite salarii care se apropie de 850 de euro pe lună, iar în Croația media ajunge în jurul sumei de 830 de euro, lunar. Mai aproape de câștigurile din România sunt cele din Serbia, acolo unde specialiștii din bănci au salarii de aproximativ 750 de euro. La o diferență sensibilă este însă Bulgaria, țară care se află pe ultimul loc în clasament și care raportează venituri medii lunare de 586 de euro.

„Media salarială pentru sistemul bancar nu este neapărat mică, mai ales dacă o raportăm la salariul mediu net pe economie, însă dacă ne comparăm cu alte țări, regăsim o situație comună aproape la nivel general – angajatorii din afara României plătesc mai bine. Trebuie, totuși, să luăm în calcul, de fiecare dată când facem astfel de comparații, și care este costul vieții din fiecare stat în parte pentru că important nu este neapărat salariul în valoarea lui absolută, ci la ce nivel de calitate a vieții ne situăm cu acel salariu. Ieșind din granițele Europei Centrale și de Est vom vedea salarii duble sau chiar triple, dar acolo și costul vieții este pe măsură. În Finlanda, spre exemplu, un angajat din industria bancară are un salariu mediu lunar de aproape 1.500 de euro, iar în Finlanda de 2.400 de euro”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ultimii ani, sectorul bancar din România a trecut printr-un val considerabil de restructurări, iar acum industria a ajuns la un număr de aproximativ 53.000 de angajați. Cu toate acestea, încă se mai fac angajări în domeniu. Astfel, aproape 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pe eJobs.ro, pentru candidații care vor să lucreze în sectorul financiar-bancar.

Foto: © Ignasi Ruiz | Dreamstime.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site utilizează fisiere cookie. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea acestui tip de fisiere. Mai multe informatii pot fi consultate prin accesarea POLITICI DE CONFIDENȚIALITATE