Stiri

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor la Roești, inaugurat după o investiție de 23,5 mil. euro

10 ian. 2024 3 min

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor la Roești, inaugurat după o investiție de 23,5 mil. euro

Reading Time: 3 minute

Consiliul Județean Vâlcea a inaugurat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) la Roești, după o investiție de aproximativ 23,5 milioane de euro.

Amplasat pe o suprafață de 206.673 mp, centrul include un depozit ecologic modern de 265.000 mc, o stație de sortare a deșeurilor reciclabile cu capacitatea de 10.180 tone/an și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor cu 34.070 tone/an.

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de la Roești va deservi cca. 49% din populația județului Vâlcea. O echipã de 133 de specialiști Inoveco au lucrat timp de 16 luni la acest proiect care vine cu o tehnologie modernă de tratare mecano-biologică și utilaje performante de ultimă generație.

CMID Roesti Inoveco 2

„CMID Roești a fost un proiect complex, cu o tehnologie performantă, care va avea un impact pozitiv asupra gestionării corecte a deșeurilor la nivel județean, pentru a fi în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Prin CMID s-a atins obiectivul de a asigura gestionarea deșeurilor în condiții de siguranță pentru mediu și sănătatea populației din județul Vâlcea, proiectul fiind important și pentru locuitorii din zonă prin crearea de locuri de muncă. Un aspect deosebit al acestei investiții a fost implementarea unor măsuri eficiente pentru punerea în siguranță a CMID-ului, având în vedere caracteristicile naturale ale amplasamentului, precum și pantele abrupte ale versanților și riscurile identificate, care au inclus lucrări esențiale precum structuri de sprijin din gabioane hidrotehnice, apărare de mal din gabioane, și instalarea unor sisteme de colectare pentru evacuarea apelor pluviale.”

Valentin Feodorov, directorul Inoveco

Inoveco a participat în ultimele 16 luni ca expert și antreprenor general la execuția lucrărilor CMID de la Roești, județul Vâlcea, unde beneficiar este Consiliul Județean Vâlcea. Proiectul a fost finalizat conform graficului de execuție al proiectului SMID, finanțat din fonduri europene și implementat prin intermediul fazei 2 POIM 2014 – 2020. Echipa Inoveco mobilizată pentru acest proiect a fost formată din 133 de persoane, din care 12 personal Tesa și 121 pe șantier, muncitori calificați, necalificați, mecanici utilaje, o parte dintre ei fiind recrutați chiar din zona Roești.

La CMID Roești, Inoveco a construit un centru modern și eficient, unde vor fi tratate deșeurile municipale colectate, deservind aproape jumătate din populația județului Vâlcea, integrând tehnologii de ultimă generație pentru gestionarea durabilă a deșeurilor. Amplasamentul cuprinde o serie de facilități esențiale, cum ar fi: celula 1 a depozitului conform pentru deșeuri, o stație de sortare a deșeurilor reciclabile, o stație de tratare mecano-biologică și zona administrativă a CMID.

Cornel Naic Inoveco CMID Roesti

„Odată cu punerea în funcțiune a obiectivului, locuitorii din județul Vâlcea vor beneficia de un depozit ecologic modern, cu o durată de funcționare de 28 de ani, o stație de sortare a deșeurilor reciclabile cu capacitatea de 10.180 tone/an și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor cu 34.070 tone/an. Stația de sortare a deșeurilor reciclabile a fost concepută ca o instalație semiautomată, dotată cu o hală de sortare, zone de recepție și descărcare a deșeurilor, locuri de sortare și spațiu de depozitare pentru baloți.”

Cornel Naic, Manager de Proiect CMID Roești

Instalația de compostare a fost proiectată pentru tratarea biologică intensivă și include 10 padocuri cu o suprafață totală de 2.100 mp. Utilaje și echipamente precum membrane semipermeabile GORE, ventilatoare centrifugale, senzori de oxigen și temperatură, conducte aerare și un sistem SCADA asigură eficiența procesului de compostare.

Stația de epurare cu osmoză inversă reprezintă o componentă esențială pentru gestionarea levigatului, utilizând tehnologie elvețiană Hofstetter, cu o capacitate de 66 mc/zi și o eficiență de 85%, cu o presiune de lucru de 80 bar.

Totodată, etapele de execuție au cuprins realizarea sediilor administrative, dezvoltate în mod corespunzător, care cuprind inclusiv cabină de portar, cantar auto, cabina de cantar, clădire pentru sediul administrativ, drumuri și platforme de incintă, garantând funcționarea eficientă a întregului CMID.

Array

Articole pe aceeași temă: