Stiri

Cercetătorii de la ICPE au dezvoltat o soluție biocidă împotriva COVID-19

14 apr. 2021 < 1 min

Cercetătorii de la ICPE au dezvoltat o soluție biocidă împotriva COVID-19

Reading Time: < 1 minut

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA a dezvoltat o soluție biocidă ce stă la baza produsului în cadrul proiectului Dispozitive de decontaminare împotriva virusului SARS-CoV-2.

Produsul prezintă câteva caracteristici importante, printre care:

  • este un produs inovator a cărui actiune biocidă, cu spectru larg, este asigurată de un sistem stabil de nanoparticule binare Cu-Au, dispersate într-un mediu apos, destinat uzului profesional, în medii spitalicești;
  • este obținut printr-o tehnologie de sinteză eco-friendly, cu posibilitate de extindere la nivel industrial; nu generează deșeuri tehnologice. Deșeurile de utilizare, inclusiv produsele expirate, se pot recicla eficient și ecologic conform legislației în vigoare;
  • prezintă eficiență antimicrobiană ridicată, eficiență testată în laboratoare acreditate conform standardelor de testare aplicabile domeniului medical, în condiții de murdărie.
  • a fost testat în condiții reale de utilizare, cu eficiență antimicrobiană dovedită prin testele realizate de Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Potențiali beneficiari

Potentialii  utilizatori ai produsului sunt Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne și alte autorități regionale și locale, pentru protejarea personalului medical și a populatiei, prin diminuarea riscului de răspândire a infecțiilor cu bacterii, fungi, virusuri, inclusiv SARS-CoV-2, comunitatea științifică pentru dezvoltarea de noi materiale biocide, companii din domeniul medical și producători de materiale biocide.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: