Stiri

Certificatul digital de vaccinare devine realitate. Cum vom putea călători

26 feb. 2021 3 min

Certificatul digital de vaccinare devine realitate. Cum vom putea călători

Reading Time: 3 minute

Certificatul digital de vaccinare devine realitate. Șefii de state din UE au discutat joi seara, la summitul virtual al Consiliului Europei despre realizarea unor pașapoarte de vaccinare. Pașapoartele de vaccinare vor fi folosite de cetățenii statelor membre care s-au imunizat împotriva COVID-19. Decizia liderilor vine urmare a faptului că mai multe țări din sudul Europei care depind de turism sunt disperate să salveze sezonul turistic din vara lui 2021.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a declarat înaintea summit-ului că dacă Uniunea nu se poate pune de acord asupra beneficiilor pentru persoanele vaccinate, care au fost testate ori au dobândit imunitate în urma infecției cu noul coronavirus, atunci Austria şi alte state membre care împărtășesc aceeași opinie vor merge mai departe cu astfel de măsuri. Și premierul bulgar Boiko Borisov a pledat pentru introducerea pașapoartelor de vaccinare. În același context, europarlamentarii cer un certificat comun de vaccinare, rezoluție care va fi votată în următoarea sesiune plenară.

Certificatul digital de vaccinare devine realitate

Certificatele digitale de vaccinare care permit oamenilor să călătorească în Europa. În ciuda pandemiei de coronavirus, certificatul digital de vaccinare va fi disponibil înaintea verii. Declarația vine de la cancelarul german Angela Merkel după summit-ul virtual al liderilor din UE, transmite Reuters.

“Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel în cadrul unei conferințe de presă, joi seara, adăugând că executivul european va avea nevoie de aproape trei luni să creeze baza tehnică pentru astfel de documente.

IATA cere pașaport de vaccinare din martie, pentru călătoriile cu avionul

Asociația Internațională a Transportatorilor Aeriene (IATA) va introduce din martie permisul de călătorie care ține cont de vaccinarea titularului și de eventualele teste COVID efectuate

Cei care vor apărea în baza de date ca vaccinați sau testați pentru COVID-19 cu rezultat negativ, vor primi undă verde (OK to travel) pentru a zbura.

Certificatul digital de vaccinare
Pasaport / aplicatie de vaccinare – foto Antena3

Potrivit IATA, principala prioritate este de a face oamenii să călătorească din nou în siguranță. În termenul imediat, aceasta înseamnă stabilirea încrederii în guverne că testarea sistematică COVID-19 înainte de plecare poate funcționa ca înlocuitor pentru cerințele de carantină. Și asta se va dezvolta în cele din urmă într-un program de vaccinare.

Certificatul digital de vaccinare
IATA Travel Pass – foto Antena3

IATA Travel Pass este o soluție pentru ambele. Acesta este construit în module ca o soluție industrială bazată pe standarde open source. Poate fi utilizat în combinație cu alți furnizori sau ca soluție end-to-end. Cel mai important lucru este că este receptiv la nevoile industriei, permițând totodată o piață competitivă.

Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria doresc un pașaport de vaccinare pentru turiști

Cancelarul austriac a susținut ca ”pașapoarte verzi digitale” pe telefoanele mobile să poată oferi deținătorilor acestora acces în restaurante, la evenimente culturale, sportive sau pentru turism. Nu doar celor care au fost vaccinați recent anti-COVID-19, ci de asemenea oricui are un test recent COVID-19 negativ.

Kurz a confirmat că statele UE care au sectoare turistice importante, precum Austria, Grecia, Italia şi Spania, au idei similare în această chestiune.

Franța și Germania nu văd cu ochi buni certificatele de vaccinare

În schimb, alte state membre, precum Franţa şi Germania, sunt rezervate cu privire la acordarea unor beneficii persoanelor vaccinate anti-COVID-19. Mai ales că procentul persoanelor vaccinate în UE este încă foarte redus şi s-ar crea discriminări. În acest moment, nu este clar dacă o persoană vaccinată mai poate transmite virusul. La summitul în desfăşurare – în zilele de joi și vineri – nu se aşteaptă o decizie în această chestiune.

Conform unor surse, discuţiile la summit sunt axate mai mult asupra modalităţilor de recunoaștere reciprocă între statele UE a certificatelor de vaccinare şi de testare. Cu alte cuvinte, la nivel European în acest moment, nu este o înțelegere privind persoanele care sunt vaccinate sau testate. Dar nici nu este un acord despre beneficiile pe care le-ar putea primi în plus persoanele care s-au imunizat, împotriva Coronavirus.

Bulgaria are nevoie de turiști, de certificate de vaccinare

Premierul bulgar Boiko Borisov a pledat joi pentru introducerea de pașapoarte de vaccinare. Acestea ar a înlesni călătoriile, informează dpa, citat de Agerpres.

Pandemia de Covid-19 a paralizat sectorul turistic european. În acest sector lucrează 27 de milioane de oameni și contribuie cu aproape 10% din PIB-ul UE. În acest moment, 6 milioane de locuri de muncă sunt în pericol, potrivit Parlamentului European.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: