Companii Tech

Cutremurele vrâncene ar putea fi prezise cu 8 ore înainte să se producă

2 dec. 2019 2 min

Cutremurele vrâncene ar putea fi prezise cu 8 ore înainte să se producă

Reading Time: 2 minute

Începând cu cea de-a doua jumătate a anului 2020, compania israeliană IONOTERRA, în parteneriat cu Universitatea Politehnică din București, pune gratuit la dispoziția României o sesiune experimentală de monitorizare a zonei seismice Vrancea, un sistem care va emite alerte de cutremur în medie cu 8 ore înainte de producerea acestora.

Până în prezent, unele dintre cele mai avansate sisteme de predicție din țări dezvoltate precum America sau Japonia, au reușit să emită semnale de alarmă cu doar 2 – 3 minute înainte de producerea seismului. 

Mihnea Costoiu Rector Politehnica

“Acum ceva timp, 30 de secunde înainte ca unda seismică să se simtă în București mi s-a parut suficient ca să apăsăm un buton și să închidem anumite instalații. Astăzi avem cel puțin 4 ore. Pe lângă aspectul de cercetare inovativ cu impact local, Ionoterra a avut viziunea de a colabora cu Universitatea Politehnică București pentru a-și valida datele, a declarat Mihnea Costoiu, rector, Universitatea Politehnica București.

În perioada  5 – 25 septembrie 2019, Ionoterra a realizat o sesiune de monitorizare a zonelor seismice din vestul Turciei și din estul Greciei, cu o rată de succes de peste 90%. Media magnitudinii înregistrate a fost de 2.58 pe scara Richter, experimentul fiind derulat cu un sistem de predicție minimal. Compania a emis 75 de alerte de cutremur, 68 dintre acestea fiind confirmate de EMSC/CSEM.

IONOTERRA estimează o acuratețe de peste 97% a prognozelor emise, folosind un sistem de monitorizare complet pentru cutremure ce depășesc magnitudinea de 4.5 grade pe scara Richter.

Anunțul a fost făcut în cadrul primei conferințe științifice organizate de IONOTERRA în București, evenimentul bucurându-se de prezența lui Mihnea Costoiu, rector al Universității Politehnice București, Irinel Dinu, șef departament daune, PAID România, Elena Mateescu, director general, ANM, reprezentanți ai IGSU și ai Poliției Române.

România va beneficia de o primă sesiune demonstrativă non-comercială, compania istraeliană solicitând sprijinul inituțiilor statului care ar beneficia de rapoarte, în ceea ce privește reacția post-prognoză, dar și în ceea ce privește evaluarea planului de răspuns în cazul unei catastrofe. Astfel, România are șansa de a fi primul beneficiar al prognozelor oferite de IONOTERRA.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: