Antreprenori by eMAG Business Tech

Cine este Zoox, noua achiziție de lux făcută de Amazon în domeniul mașinilor autonome

30/06/2020 2 min read

Cine este Zoox, noua achiziție de lux făcută de Amazon în domeniul mașinilor autonome

Reading Time: 2 minute

Pentru o sumă estimată la 1,2 miliarde de dolari, Amazon a preluat startup-ul Zoox, o companie implicată în dezvoltarea de mașini autonome. Numită și taxiul-robot, mașina fără șofer a celor de la Zoox face acum parte din „parcul” tehnologic prin care Jeff Bezos speră să depășească proiectele similare derulate de Uber, Google sau marele său rival de la Tesla, Elon Musk.

Transport pentru orașele viitorului

Potrivit celor de la New York Times, Zoox și Amazon au discutat deja despre ideea ca, într-o zi, orașele ar putea avea străzi desemnate pentru vehicule autonome, care ar putea „livra” oameni sau pachete la orice oră, în fiecare zi.

Preluarea Zoox ar putea ajuta Amazon să folosească tehnologia autonomă în livrările sale de colete, precum și să concureze cu furnizorii și cu livrarea de produse alimentare. Analiștii au estimat că în 2023, în SUA, piața pentru astfel de tehnologii și servicii va depăși pragul de 60 de miliarde de dolari.

Rivalitate la cote înalte

Potrivit unei declarații a oficialilor de la Uber, compania și-a propus să devină un Amazon al transportului, deși ambițiile sale de autovehicule fără șofer au fost afectate de reducerea costurilor și de lupte în justiție. Waymo, compania de vehicule autonome pornită de Google, Cruise (General Motors) și Tesla, cu toții au investit în mașini autonome.

Pe lângă motivele deja menționate, pandemia de coronavirus a provocat tuturor o altă lovitură, deoarece au fost împiedicați să testeze mașinile pe drumuri. În aprilie, Zoox a concediat peste 100 de angajați care testau vehiculele autonome.

Corali de inspirație

Zoox a fost fondată în 2014 de Tim Kentley Klay și Jesse Levinson. Aceștia își propuseseră să construiască un serviciu de taxi electric și autonom, mașină fără volan sau pedală de frână, și au reușit să strângă aproape 1 miliard de dolari în finanțarea de la investitori, între care Lux Capital Management și Threshold. Între timp, Zoox a fost evaluată până la 2,7 miliarde de dolari.

În 2018, Kentley Klay a fost dat afară din compania pe care a fondat-o, acesta denunțând într-o postare pe Twitter „mafia” din Silicon Vallet și înlocuit cu o fostă angajată din top managementul Intel, Aicha Evans.

Compania a fost numită după zooxanthellae, alge unicelulare găsite în țesuturile unor corali și meduze care transformă lumina soarelui în energie.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă