Stiri Tech

CIO Council National Conference: Provocarile unui CIO in 2016

1 mai 2016 5 min

CIO Council National Conference: Provocarile unui CIO in 2016

Reading Time: 5 minute

Care sunt provocarile unui CIO in 2016 si care este locul sau intr-o companie, cum trebuie sa raspunda provocarilor de securitate, dar si celor ale tehnologiilor disruptive au fost principalele teme abordate la cea de-a patra editie a CIO Council National Conference, care a avut loc pe 27 aprilie la Hotel Radisson, la Bucuresti. Tema conferintei din acest an a fost Connected World. Disruption is Around the Corner.

Conferintele CIO Council isi propun sa avertizeze comunitatea de afaceri cu privire la implicatiile pe care noile tehnologii le au asupra businessului. Yugo Neumorni, IT&C Director al Hidroelectrica si Presedintele CIO Council Romania, motiveaza care este scopul declarat al conferinței: „Discutam deschis, atat despre oportunitatile deosebite care deriva din noua Revolutie Digitala, cat si despre posibilele ei efecte negative in planul securitatii spatiului informational. Iar, din acest punct de vedere, parca niciodata nu am fost atat de descoperiti. In lipsa unui cadru de reglementare international, internetul aduce oarecum cu spiritul «flower-power» al Woodstock din anii ‘60. Toti suntem dezinhibati, relaxati si fiecare face ce vrea in spatiul cibernetic. La aceeasi masa, in internet, partajam si schimbam informatii atat sefi de stat, guverne, profesionisti IT, gospodine, cat si invizibilii infractori cibernetici.”

Presedintele CIO Council arata ca, desi pare de necrezut, «Crime as a Service» este o realitate si ca exista un mercurial disponibil in internet pentru orice tip de atac cibernetic. „Centrale nucleare, agentii guvernamentale, companii de securitate IT au cazut victime infractorilor cibernetici. In tot acest context, CIO capata pe langa rolul consacrat de «business enabler» si pe cel de «general de armata in cyberwar». Din acest motiv, el trebuie sa se afle in boardul companiilor si sa fie mana dreapta a Directorilor executivi.”

La intalnire a fost prezent si ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, care a vorbit despre importanta securitatii cibernetice si despre nevoia de reasezare a obiectivelor din domeniul IT&C, in conditiile in care cadrul legal trebuie adaptat nevoilor actuale.

 „Am speranta ca in acest an vom fundamenta o reasezare a obiectivelor din domeniu. Statul merge in urma companiilor private.  Personal, sunt adeptul unei schimbari si as dori ca, pana in septembrie — octombrie, sa o pun in aplicare. Mai e nevoie de multa munca pentru a adapta cadrul legal. Deocamdata, avem Consiliul Tehnic Economic pentru Societatea Informationala care analizeaza orice proiect de peste 2,5 milioane de lei”, a declarat ministrul.

Oficialul a multumit membrilor CIO Council pentru ca au oferit un cadru de inovare a Statului: “Vreau sa va multumesc celor care m-ati ajutat cu idei pana acum. Am nevoie sa continue discutiile, am creat un grup, am nevoie de inputurile dumneavoastra, am nevoie atat de analiza, cat si de previziune”, a adaugat Marius Bostan.

„Un CIO nu este un lider in tehnologie, ci un lider de business care intelege tehnologia, de aceea locul lui trebuie sa fie in boardul companiei”, a spus Aurelian Sin, director IT pentru zona EMEA (Europe, Middle East and Africa), Federal-Mogul.

„Nimeni nu o sa ne aduca locul in boardul companiei pe tava, dar trebuie sa convingem ca locul nostru este acolo. Asa putem percepe schimbarile mult mai devreme si putem deveni parteneri in schimbare. Revolutia digitala este o oportunitate pentru noi, cei care intelegem tehnologia si trebuie sa fim in primul rand la acest spectacol. Nu este usor, pentru ca bugetele de digital nu sunt in IT, ci in marketing”, a spus Aurelian Sin, care i-a indemnat pe directorii de IT prezenti la editia din 2016 sa fie proactivi, nu reactivi, sa participe la schimbarea din companii si sa convinga ca rolul lor este in board.

In era Internet of Things dispozitivele conectate ajung in viata oamenilor, dar si in activitatea companiilor si aduc cu sine noi vectori de atac al organizatiilor. Si de cele mai multe ori utilizatorii privati sunt mai bine echipati decat companiile.

„Multi dintre voi credeti ca daca aveti dispozitivele acasa nu sunteti tinta nimanui. Dar hackerii pot ajunge la companiile voastre prin voi. De exemplu, daca aveti o bratara inteligenta pe care o incarcati si la calculatorul de acasa si la cel de la serviciu”, a spus Catalin Cosoi, Chief Security Strategist la Bitdefender.

In ceea ce priveste amenintarile informatice care bat la poarta companiilor, este clar ca nu se sfarsesc  niciodata, de indata ce una este anihilata, apare alta. Directorii de IT ar trebui sa se asigure ca aceste amenintari sunt detectate la timp.

Primul pas si cel mai simplu pe care orice utilizator il poate face, fie ca vorbim despre utilizatorii casnici, fie ca vorbim despre companii, este sa schimbe parolele din fabrica ale dispozitivelor pe care le cumpara.

Iar cand vorbim despre securitatea datelor personale, ar trebui sa ne gandim mai intai sa ne protejam singuri. Pentru ca oamenii, in general, spun ca vor sa fie protejati, insa pun foarte multe informatii pe retelele de socializare, de exemplu, au concluzionat speakerii din panelul SECURITY. Are we really capable of protecting our data and users?

Mobilitatea va fi adoptata de majoritatea clientilor in Romania, e deja parte a vietii noastre, nu doar profesionale, ci si personale. Generatia tanara adopta tehnologii si ar trebui sa profitam de faptul ca suntem in pole position pentru adoptarea acestora, a spus in cadrul panelului Disrupting Mobility de la CIO Council Conference 2016 Mugur Pantaia, Managing director HP Inc. Romania.

„Aproape toata lumea este conectata. Device-urile sunt si ele conectate, creste si viteza comunicatiilor. Problema este ce facem cu aceasta informatie si aceasta posibilitate de a comunica cu orice om, cu orice device. Am incercat sa crestem productivitatea, ne-am mobilizat  echipele si reinventam businessul ca sa folosim informatia pentru a face noi produse.  Daca e sa comparam si sa ne uitam la noii clienti, companiile romanesti sunt la fel de deschise ca si cele germane si sunt ambitioase”, a declarat Dragos Petrea, Head of Channel South Eastern Europe SAP.

Inmultirea device-urilor inteligente si a celor mobile trebuie sustinuta si fizic, de o retea care sa le poata sustine.

„Reteaua trebuie sa fie la un nivel care sa raspunda cererii. Sunt retelele de astazi pregatite pentru Internet of Things si tensiunea generata de deviceurile conectate? Nu. De aceea lucram la un software in spatele retelelor care sa le permita sa se configureze singure in timp real, ca sa se poata extinde sau contracta, sa poata suporta toata presiunea datelor care vin spre ele”, a spus Timos Tsokanis, Chief Technology and Information Officer Telekom Romania.

Bogdan Rotunjanu, directorul IT al Orange Romania considera ca, atunci cand vorbim despre companii, in majoritatea cazurilor, tehnologiile sunt transformationale, avand scopul de a creste performanta organizatiei  si de a o pregati pentru noul context de business digital caracterizat de: viteza, accesibilitate constanta datorita mobilitatii, adaptabilitate la nevoile si asteptarile fiecarui client, combinand spatiul virtual cu cel fizic.  Perceptia acestor transformari la nivelul utilizatorilor poate fi insa una „disruptiva”.

„IoT, mobilitate asigurata de dispozitive sau accesorii inteligente sau M2M (machine to machine), sunt lucruri care vor schimba dramatic experienta utilizatorului in sens bun.  Ideea nu e de a fi bombardat de noi tehnologii. Toate aceste inovatii ne vor ajuta, luandu-ne de pe umeri diverse sarcini sau activitati devenite banale si rutinate” a spus Bogdan Rotunjanu.

De exemplu, Orange a construit platforma M2M Control, prin care companiile pot sa-si controleze mii de dispozitive de la distanta, prin gestiunea parametrilor de comunicatie, a ciclului de viata, a profilelor de utilizare, se pot identifica date precum: locatia cartelelor SIM conectate la platforma M2M Control, tipul dispozitivelor care le utilizeaza, se pot genera rapoarte ale istoricului de trafic, se pot configura alerte automate pe e-mail etc. Produsul este disponibil pe piata de aproape un an, mai bine de 75% din SIM-urile M2M Control fiind gestionate prin platforma, iar cererea pentru astfel de servicii inregistreaza o crestere de 20%.

Supporting Partner: Atos;

Parteneri: Orange Romania, Microsoft Romania, Telekom Romania, HP, RSA, EY Romania, SkyConsult, Bitdefender, Brinel, Samsung, Experis, Ymens, SAP Romania, Accenture;

Network Partners: Huawei, Epson, High-Tech Systems & Sofware;

Parteneri de organizare: BMW Romania, VIVA Telecom, Allview, UBER, Fujitsu, Max Relax, 5 O’CLOCK, ALIRA;

Mai multe informatii despre a patra editie a CIO Council National Conference puteti gasi pe site-ul evenimentului:  www.cioconference.ro

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: