Finanțe Stiri

Cîțu vrea să se ducă la BNR. Ministrul Finanțelor anunță că va merge la ședințele de politică monetară

27 nov. 2020 2 min

Cîțu vrea să se ducă la BNR. Ministrul Finanțelor anunță că va merge la ședințele de politică monetară

Reading Time: 2 minute

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, anunță că va merge la şedinţele de politică monetară ale băncii centrale pentru a prezenta puncte de vedere ale Finanţelor „exact acolo, în momentul în care se iau deciziile”.

„Aş vrea ca opinia publică să ştie foarte clar că există comunicare foarte bună şi transparentă între Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Naţională şi de aceea am spus că voi merge la aceste şedinţe de politică monetară pentru a prezenta puncte de vedere ale Finanţelor exact acolo, în momentul în care se iau deciziile. Nu are drept de vot Ministerul Finanţelor, poate doar să participe la acest şedinţe”, a declarat Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă susținută la Ministerul de Finanțe.

În urmă cu doi ani, ministrul de atunci al Finanțelor Ionuț Mișa a mers la BNR, pentru a discuta despre evolutia ROBOR, dupa ce președintele PSD, Liviu Dragnea, se declara nemulțumit de creșterea dobânzilor, spunând că trebuie avută o discuție cu BNR în acest sens.

Anul trecut, Florin Cîțu, un cunoscător al legislației din domeniul financiar-bancar, era susținător al independenței BNR și propunea la Senat un proiect de lege pentru modificarea legii de funcţionare a Băncii Naţionale (BNR), prin care se elimina posibilitatea ca ministrul finanţelor publice şi un secretar de stat din minister să participe la şedinţele Consiliului de Administraţie al BNR. El arăta în expunerea de motive că proiectul de lege are în vedere „soluţionarea aspectelor de neconformitate cu Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, sesizate în Rapoartele de convergenţă ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi ale Comisiei Europene din anul 2018, precum şi în scopul elaborării noului cadru de funcţionare a BNR anterior intrării în zona euro“.

Principiul independenței băncilor centrale este prevăzut la articolul 130 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene iar Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naționale a României prevede la art.1 alin.(2) că Banca Naţională a României este o instituţie publică independentă, iar la art.3 alin.(1) că Banca Naţională a României şi membrii organelor sale de conducere, în îndeplinirea atribuţiilor, nu vor solicita sau primi instrucţiuni de la autorităţile publice sau de la orice altă instituţie sau autoritate.

Florin Cîțu a subliniat că doreşte să participe la şedinţele de politică monetară în primul rând pentru că legea îi permite, iar în al doilea rând pentru transparentizare.

„În primul rând, legea îmi permite şi, în al doilea rând, transparentizare, pentru a nu mai exista în spaţiul public această discuţie despre ce zice ministrul Finanţelor despre politică monetară, ce zice politica monetară despre ce trebuie să facă Ministrul de Finanţe. Mergem la discuţii, vor fi transparenţi. De fiecare dată, noi, şi elementele de buget sau deficit le discutăm cu Banca Naţională”, a mai spus Florin Cîţu.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: