Finanțe Stiri

Coface: 2020 se anunță un an al declinului economic

28 oct. 2019 2 min

Coface: 2020 se anunță un an al declinului economic

Reading Time: 2 minute

După o vară marcată de incertitudine politică crescută, un declin al comerțului mondial, instabilitate ridicată a prețurilor petrolului și o scădere a vânzărilor de automobile în Europa și China, Coface anticipează că 2020 va fi un an al declinului mediului de afaceri, în ciuda acțiunilor băncilor centrale.

Criza monetară din Argentina, demonstrațiile din Hong Kong și Rusia, Brexit-ul sau atacul instalațiilor petroliere din Arabia Saudită sunt doar câteva dintre evenimentele care au marcat cel de-al treilea trimestru al anului 2019.

În afară de companiile asiatice și cele europene, companiile americane sunt și ele îngrijorate în ceea ce privește retorica protecționistă a președintelui SUA, Donald Trump. Deși cele două mari puteri globale par a se îndrepta către un acord comercial, acțiunile președintelui SUA sunt greu de prevăzut.

De asemenea, în sectorul automotive, implicit la nivelul standardelor de emisii din Europa, există schimbări structurale. În acest decor, economiile europene evoluează în două direcții: unele țări, precum Germania, sunt direct dependente de industria și comerțul global, în timp ce alte țări, precum Italia, Franța, Olanda sau Spania par să fie mai rezistente la incertitudinile politice.

În contextul în care efectele politicilor monetare care fixează rate ale dobânzilor negative sunt incerte, multe dintre băncile centrale au anunțat măsuri de relaxare monetară. Politica ratelor negative poate deopotrivă să susțină gospodăriile și firmele, dar și să erodeze profitabilitatea bancară.

În teorie, se așteaptă ca efectul pozitiv asupra activității să predomine, astfel că impactul așteptat în urma măsurilor de relaxare monetară, în special în zona euro, ar trebui să fie real, chiar dacă politicile monetare expansioniste nu permit inflației să atingă ținta fixată recent în țările care au adoptat această abordare.

Instabilitățile politice internaționale reflectă o încetinire economică, paralel cu detectarea semnalelor pozitive, care ar indica un reviriment economic, guvernele și băncile centrale fiind pregătite să gestioneze această încetinire.

Pe parcursul celui de-al treilea trimestru din 2019 au avut loc două schimbări în evaluările riscului de țară, asftel că Hong Kong a retrogradat de la A2 la A3 și Maurtania care a urcat de la D la C.

După seria declasărilor în sectorul auto din iunie, la nivel sectorial, au fost mai puține schimbări, însă riscurile au crescut (13 retrogradări, dar nicio urcare), în special în sectorul auto (în coborâre în trei alte țări) și în sectoare care depind de acesta (de exemplu produse chimice, în Germania). Riscurile de credit corporativ sunt și acestea în creștere în sectorul hârtiei din America de Nord.

Totodată, creșterea protecționismului comercial influențează sectoare precum sectorul TIC din Coreea.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: