fbpx
Finanțe Stiri

Colectare sub așteptări, cheltuieli sociale în creștere2 min

15/11/2017 2 min read

author:

Colectare sub așteptări, cheltuieli sociale în creștere2 min

Reading Time: 2 minute

Imaginea bugetului este destul de complicată, având o colectare a veniturilor sub așteptări, creșteri ale cheltuielilor sociale și o ajustare masivă a investițiilor publice, a declarat președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, la conferința anuală a Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

“Imaginea bugetului este destul de complicată în momentul de față, cu o colectare sub așteptări a veniturilor, creștere sub așteptări a cheltuielilor sociale și o ajustare masivă a investițiilor publice. Veniturile bugetare sunt în scădere de doi ani. Am pierdut cam 2% din PIB venituri din taxe și impozite după reducerea de TVA, de la 8% venituri din TVA suntem astăzi la 6,3% din PIB, 1,7% din PIB pierdere de venituri bugetare, în condițiile în care avem o pondere a veniturilor bugetare din taxe și impozite foarte mică, cea mai mică la nivel european, după Irlanda”, a declarat Dumitru.

Președintele Consiliului Fiscal a explicat la nivelul deficitului bugetar derapajul este absolut evident și a spune că și alții au deficite mari este complet fals. “Dacă ne uităm pe proiecția Comisiei Europene pentru 2018/2019, chiar și în 2017, la 3% avem proiecția pentru anul acesta, am avea deficitul cel mai mare din Europa, alături de Spania. În 2018/2019, conform proiecției Comisiei Europene, vom avea de departe cel mai mare deficit din Europa. Nicio altă țară nu va mai fi la peste 3%. Noi vom avea, conform proiecției actualizate a Comisiei Europene, 3,9%, respectiv 4,1%. Este o ieșire în decor pe care piețele financiare probabil că nu o vor ignora”, a atras atenția președintele Consiliului Fiscal.

Dumitru a arătat că 3% ar trebui să fie deficitul maxim pe care ar trebui să-l facem de-a lungul ciclului economic, în cele mai proaste momente ale ciclului economic.

“Imaginați-vă ce ar însemna anul acesta, cu o creștere economică de peste 7% și cu deficit de 3%. Este mult prea mult, un deficit mult prea mare”, a avertizat președintele Consiliului Fiscal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *