Stiri

Comisia Europeană cere României să-și protejeze populația de poluarea aerului

14 mai 2020 2 min

Comisia Europeană cere României să-și protejeze populația de poluarea aerului

Reading Time: 2 minute

Comisia Europeană a trimis azi autorităților române o scrisoare prin care acordă guvernului un termen de patru luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor privind calitatea aerului înconjurător.

„Comisia solicită României să respecte cerințele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa și să măsoare, să informeze publicul și să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit autorităților europene, România nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot în București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara și nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire.

„Comisia solicită de asemenea clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentrațiilor de dioxid de azot într-una dintre aglomerări (București). Prezența unor concentrații ridicate de dioxid de azot implică riscuri pentru sănătatea umană”, se arată în documentul publicat de Comisia Europeană.

Țara noastră nu e singura cu probleme legate de poluarea aerului. Comisia a cerut Franței, Ciprului și Lituaniei să transpună în mod corect în legislația națională toate cerințele Directivei UE 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici (Directiva PNE). Aceasta stabilește angajamente naționale de reducere a emisiilor pentru statele membre, în privința a cinci poluanți atmosferici importanți: oxizii de azot, compușii organici volatili nemetanici, dioxidul de sulf, amoniacul și particulele fine.

O altă problemă pentru România este legată de neînchiderea a 48 de depozite ilegale de deșeuri, conform hotărârii Curții de Justiție a UE din 18 octombrie 2018. Hotărârea Curții se referă la 68 de depozite de deșeuri, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în prezent. România are patru luni să le închidă pe celelalte 48, pentru care nici măcar nu a planificat, aprobat sau demarat lucrările necesare pentru închidere, etanșare și regenerare.

Foto: © Mihai Neacsu | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: