BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

Comisia Europeană ne-a aprobat măsurile pentru combaterea crizei COVID-19. Ce a obținut România?

27/04/2020 2 min read

Comisia Europeană ne-a aprobat măsurile pentru combaterea crizei COVID-19. Ce a obținut România?

Reading Time: 2 minute

Toate măsurile propuse de România pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus au fost aprobate de către Comisia Europeană, a anunțat Ministerul Fondurilor Europene (MFE), într-un comunicat de presă.

„Sunt măsuri în acord cu cele propuse de alte state membre, prin care se facilitează intervenţiile pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei cauzate de noul coronavirus (…) În perioada următoare avem în vedere ca banii europeni să ajute o economie sănătoasă imediat ce mediul social o va permite”, a declarat Marcel Boloş.

Ce a obținut România în urma negocierilor:

 • „Flexibilitatea alocării de sume între fonduri (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune)” înseamnă că este permis transferul de fonduri pentru finanțarea noilor priorități de investiții, astfel încât banii europeni să fie realocați eficient.
 • „Flexibilitatea alocării de fonduri între programele operaționale” înseamnă că pot fi transferați bani de la un program operațional la altul pentru a finanța măsurile pentru combaterea efectelor negative ale răspândirii coronavirusului.
 • „Flexibilitatea alocării de fonduri între categoriile de regiuni” înseamnă sprijinirea tuturor localităților din România afectate de COVID-19.
 • „Reducerea concentrării tematice” înseamnă, spre exemplu, posibilitatea transferării de fonduri inițial destinate cercetării către la mediul de afaceri în scopul relansării economice.
 • „Cofinanțarea integrală a cheltuielilor declarate începând cu 1 iulie până pe 30 iunie 2021” înseamnă că în perioada menționată sumele aferente cofinanțării naționale nu mai trebuie asigurate de la bugetul de stat, fapt care reduce presiunea pe deficitul bugetar.
 • „Renunțarea la solicitarea evaluării ex-ante pentru instrumentele financiare pentru finanțarea capitalului de lucru” înseamnă că sunt reduse sarcinile administrative și întârzierile în implementare pentru a reacționa mai eficient la criza de sănătate publică.

Ce urmează din 2021?

Dincolo de eficientizarea alocărilor financiare permise de noul Regulament european, Ministerul Fondurilor Europene anunță etapele ce urmează a fi parcurse împreună cu celelalte instituții, conform memorandumului „Măsuri privind elaborarea documentelor programatice finanțate din fonduri europene 2021-2027”adoptat de Guvernul României:

 1. Semnarea de către fiecare minister a Ordinelor Comune în vederea constituirii echipelor care coordonează elaborarea fiecărui program operațional;
 2. Finalizarea de către ministerele responsabile, după caz, a autoevaluărilor naționale privind îndeplinirea condițiilor favorizante pentru domeniile gestionate;
 3. Raportarea stadiului îndeplinirii condițiilor favorizante aflate în curs de realizare, astfel încât la nivelul MFE să poată fi monitorizat periodic progresul;
 4. Analiza de către fiecare minister a primelor versiuni ale programelor operaționale;
 5. Transmiterea către CE a primelor versiuni ale Programelor Operaționale și a Acordului de Parteneriat 2021-2027.

„Vestea bună pentru români este că din anul 2021 va exista pentru prima oară un Program Operaţional dedicat exclusiv sănătăţii, cu un buget de aproximativ 4,5 miliarde de euro”, a adăugat ministrul Marcel Boloş.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă