Stiri Tech

COVID-19, o momeală care prinde la neatenția din mail-uri

2 apr. 2020 < 1 min

COVID-19, o momeală care prinde la neatenția din mail-uri

Reading Time: < 1 minut

Pandemia COVID-19 a afectat companiile din întreaga lume, punând o presiune deosebită asupra organizațiilor care se bazează pe comerțul internațional. Ca atare, cyberinfractorii profită de această situație, folosind activ în ultimele săptămâni subiectul pandemiei pentru a răspândi diferite programe malware, cum ar fi cele backdoor sau spyware.

Infractorii cibernetici folosesc de multă vreme drept momeală e-mail-uri care vizează procesele de logistică ale organizațiilor, cum ar fi comenzile sau rezervările, pentru a răspândi malware. Cu cât aceste e-mail-uri sunt mai aproape de realitate și conțin mai multe informații corecte, cu atât ele reușesc să-și păcălească mai ușor victimele,
iar odată cu popularitatea știrilor legate de pandemie, escrocheriile devin și mai convingătoare.

Acest tip de phishing este deosebit de periculos pentru angajații acelor organizații care vând bunuri. Aceștia primesc frecvent cereri de aprovizionare și diverse comenzi din partea clienților. Este dificil să stabilești dacă un e-mail este real sau nu, chiar atunci când ai experiență și ești atent, motiv pentru care numărul de înșelătorii continuă să crească.

În cele mai recente cazuri, infractorii cibernetici s-au folosit de problemele de livrare cauzate de pandemie: de la furnizorul din China, care nu nu a mai putut produce bunurile la timp, până la verificarea dacă victima mai este capabilă să finalizeze comanda plasată. În unele cazuri, escrocii fac comenzi în regim de urgență și pun, astfel, presiune pe victime.

Scopul principal al acestor e-mail-uri este de a face victima să deschidă un malware atașat, acesta infectând dispozitivul și oferind infractorilor acces la rețeaua organizației. Pentru a o determina să facă acest lucru, ei cer victimelor să verifice informațiile despre livrare, detaliile de plată sau de comandă, despre care susțin că se află în documentul atașat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: