Business Tech

Creierul unui Las Vegas asiatic

31/12/2019 2 min read

Creierul unui Las Vegas asiatic

Reading Time: 2 minute

Un Las Vegas asiatic, în valoare de mai multe miliarde de dolari, se construiește lângă aeroportul internațional Incheon, în apropiere de Seul. Creierul tehnic al acestui megaproiect, dezvoltat de o companie americană, este românul Ioan Mitulescu.

 Faptul că 11 ani la rând a fost desemnat drept cel mai bun aeroport din lume (2005-2016), nu este suficient pentru Incheon și autoritatea care operează acest hub de transport aerian, cu zeci de milioane de pasageri de an. Cu câțiva ani în urmă, oficialitățile coreene au decis că pe insula artificială creată pentru aeroportul internațional Incheon este loc și de resort-uri care să atragă și mai mulți clienți dispuși să lase acolo sume mari de bani. Un astfel de proiect a fost câștigat de grupul american Mohegan Gaming. Pentru proiectul din Incheon, grupul american a creat filiala Inspire IR, al cărei CTO este Ioan Mitulescu. “Treaba mea este să mă ocup de tot ce înseamnă IT, integrare sisteme, începând de la sistemele inginerești, de securitate pâna la aplicațiile dedicate”, spune Ioan Mitulescu. Integrated Resort Incheon va cumula trei hoteluri de lux (1.200 de camere în total), o arenă pentru evenimente sportive sau culturale, centru de conferințe, cazinou, mall – acestea pentru prima fază a proiectului (cu finalizare în 2021), costurile depășind 1,2 miliarde de dolari. Faza a doua va adăuga la proiect și un parc de distracții Paramount. Sunt două tipuri de clienți vizați de acest proiect: localnici și internaționali. Pentru localnici, produsul oferit este sala de spectacole, sala de conferințe, mall-ul, dar nu și cazinoul, fiindcă legislația din Coreea de Sud nu permite cetățenilor săi să intre în cazinouri.

Ioan Mitulescu a absolvit Facultatea de Aeronautică din București, cu dorința de a fi un foarte bun specialist al aparaturii de la bordul avioanelor. Viața însă l-a purtat, imediat după absolvire, la Londra, acolo unde a fost angajat la Canary Wharf Group, specializându-se în tot ce ține de infrastructură de rețele. În cei 12 ani petrecuți la Londra, compania la care lucra Ioan Mitulescu a construit o serie clădiri de birouri precum cele ale HSBC, City Bank, Barclays, Lehman Brothers, Morgan Stanley. De la Londra s-a mutat în Bahamas, unde a dezvoltat de la zero infrastructura IT a unui resort de 4 miliarde de dolari. Povestea sa coreeană a început în iulie 2018, cu ocazia proiectului de la Incheon. “Știam câte ceva despre Coreea de Sud până să vin aici, dar trebuie să recunosc că reprezintă un șoc cultural pentru că sunt foarte multe aspecte de care nu știi. Ce mă impresionează cel mai mult sunt organizarea, tehnica de zi cu zi foarte avansată (aplicată în toate aspectele vieții), precum și atitudinea oamenilor: te impresionează prin corectitudine.”

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 338 (15 decembrie 2019 – 15 ianuarie 2020). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă