Stiri Finanțe

Creștere de peste 25% a pieței de capital. Tranzacții de peste 10 miliarde de lei la bursă

13 aug. 2021 3 min

Creștere de peste 25% a pieței de capital. Tranzacții de peste 10 miliarde de lei la bursă

Reading Time: 3 minute

Investitorii prezenți la Bursa de Valori București (BVB) și-au intensificat activitatea de tranzacționare în primele 7 luni ale acestui an ceea ce a determinat ca valoarea cumulată a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente să depășească 10,4 miliarde lei, echivalentul a 2,1 miliarde euro. Acest nivel corespunde unui ritm de creștere de 56,6% comparativ cu perioada ianuarie-iulie a anului trecut. Defalcat pe clase de active, tranzacțiile totale realizate pe Piața Reglementată pe segmentul de acțiuni au fost de 5,8 miliarde lei, iar pe segmentul de obligațiuni de 4,2 miliarde lei. Valoarea totală de tranzacționare pentru produsele structurate a fost de 411 milioane lei și de 21 milioane lei pentru unitățile de fond, la nivelul primelor 7 luni.

Lichiditatea medie zilnică pe toate tipurile de instrumente financiare a crescut cu 55,4% în primele șapte luni comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, de la 46,1 milioane lei (echivalentul a 9,6 milioane euro) la 71,6 milioane lei (echivalentul a 14,6 milioane euro). Defalcat pe tipuri de instrumente financiare, acțiunile au generat o lichiditate medie zilnică de aproximativ 40 de milioane lei, instrumentele cu venit fix 29 milioane lei, în timp ce 3 milioane lei a fost rulajul zilnic pe segmentul produselor structurate și al unităților de fond.

Valori record și în luna iunie

La nivelul lunii iulie, piață de capital și-a continuat ascensiunea și a atins noi valori record. În ședința de tranzacționare din 14 iulie, indicele BET a atins pentru prima dată în istorie nivelul de 12.055 puncte. La finalul aceleași ședințe, indicele BET-TR a afișat un nivel record de 21.002 puncte. Până la finalul lunii iulie, piața s-a retras ușor însă a rămas în zona maximelor istorice. Într-un astfel de context, evoluția pieței de capital a adus investitorilor câștiguri potențiale semnificative. Astfel, creșterea oferită investitorilor de pe piața de capital a fost de 25% în primele 7 luni prin prisma indicelui BET-TR și de 20% prin prisma indicelui BET.

„Bursa romaneasca a devenit un adevarat mall investitional: aceeasi platforma gazduieste acum o gama mult mai larga de companii si ofera expunere catre noi sectoare care au lipsit din piata de capital sau care au fost prea putin reprezentate. Rezultatul este ca atractivitatea bursei a crescut, atat pentru emitenti, cat si pentru investitori. Am reusit sa depasim dilema in care bursa a fost prinsa in urma cu multi ani: daca e nevoie mai intai de mai multi investitori sau de mai multe companii. Raspunul pe care piata l-a dat este ca odata ce au curs mai fluid listarile, investitorii au inceput sa apara. Este esential, insa, sa privim acest fenomen in contextul in care piata de capital a atins luna de luna noi maxime istorice, iar perspectiva unei inflatii in crestere a determinat tot mai multi romani sa gaseasca o serie de canale mai eficiente pentru economiile lor,” a declarat Radu Hanga, Presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

Impact pozitiv asupra economiei dintr-o piață de capital puternică

„O piata de capital puternica are impact pozitiv asupra economiei. Cresterea economica poate fi sustinuta si accelerata prin intermediul bursei intrucat finantarea companiilor romanesti este asigurata tot mai des si consistent de mecanismele pietei de capital. Avem premise foarte bune sa ne consolidam statutul de Piata Emergenta si ne dorim ca romanii sa investeasca mult mai mult in economia romaneasca. Pentru acest lucru, este nevoie ca trendul listarilor sa continue si toti participantii la piata, alaturi de BVB, fac eforturi ca acest fenomen al listarilor accelerate sa devina o normalitate pe bursa locala,” a afirmat Adrian Tanase, Directorul General al BVB.

Activitatea investitionala la BVB si-a continuat parcursul ascendent in prima parte a anului, dupa rezultatele record obtinute in 2020 cand investitorii prezenti pe bursa romaneasca au tranzactionat instrumente financiare in valoare totala de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. A fost cea mai mare valoare anuala inregistrata vreodata pe segmentul principal al bursei romanesti si a depasit cu aproape 25% recordul anterior consemnat in anul 2007. In septembrie 2020, Romania a fost promovata de catre furnizorul global de indici FTSE Russell la statutul de Piata Emergenta.

Valoarea de piata a companiilor locale listate pe piata principala a BVB a depasit nivelul atins inainte de declansarea pandemiei de coronavirus. Astfel, capitalizarea societatilor romanesti prezente pe segmentul principal al bursei de la Bucuresti a fost de aproximativ 126 miliarde lei, echivalentul a 25,6 miliarde euro.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: