BizRemote by certSIGN Finanțe

BizRemote: Credite cu garanții de stat pentru IMM-uri, statul plătește șomajul tehnic

19 mart. 2020 2 min

BizRemote: Credite cu garanții de stat pentru IMM-uri, statul plătește șomajul tehnic

Reading Time: 2 minute

Premierul Ludovic Orban a anunțat că IMM-urile vor beneficia de credite garantate de stat prin Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), iar șomajul tehnic al angajaților companiilor afectate de restricțiile pentru raspândirea COVID-19 va fi plătit de stat.

„Am decis prin OUG să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri prin FMGCIMM cu 5 miliarde de lei și suntem pregătiți cu încă 5 miliarde, chiar cu creșterea până la 15 miliarde de lei a plafonului de garantare”, a declarat Ludovic Orban, în conferința de presă de anunțare a măsurilor luate în ședința de guvern.

IMM-urile vor putea lua credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru cu dobânda subvenționată 100%, garanția de 90% pentru credite până la 1 milion de lei și 80% pentru credite peste 1 milion de lei, a explicat premierul.

În cazul șomajului tehnic, Orban a arătat că statul va plăti șomajul tehnic al angajaților companiilor afectate de măsurile de prevenție a răspândirii COVID-19.

„Plata șomajului tehnic se va face din bugetul Ministerului Muncii, prin ANOFM, prin bugetul de șomaj. Multe companii nu au veniturile necesare pentru plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie dați afară utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractul de muncă”, a declarat Orban.  

Cuantumul șomajului tehnic este de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Premierul a arătat că două categorii de angajatori vor beneficia de măsurile referitoare la șomajul tehnic:

– Companiile afectate direct de măsurile restrictive – retaurante, hoteluri, cafenele – a căror activitate a fost suspendată;

– Companiile care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afecatte de diferite consecințe ale epidemiei COVID-19. Pentru a beneficia de această plată compensatoare, companiile trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere care să arate o scădere a cifrei de afaceri cu minim 25%.

Update

Premierul a declarat că s-a discutat și masura prin care statul plătea salariile angajaților companiilor afectate,  dar s-a decis plata șomajului tehnic. “Plata salariului ar fi instituit obligația de a se duce acești salariați la muncă (…) Dar acest șomaj tehnic nu îi obligă să se ducă la serviciu și scade riscul de contaminare”, a explicat Orban.

Alte măsuri luate în sedința de guvern:

– Rambursarea TVA până la 9 miliarde de lei pentru a asigura fluxul de capital pentru companii

– Creșterea bugetului alocat pentru concediile medicale la 42 milioane de lei

– Suplimentarea bugetului MAI cu 100 milioane lei pentru activitatea ministerului și achizițiile pentru protejarea structurilor din subordine

– Asigurarea capitalului de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor

Premierul Ludovic Orban a a arătat că ședința de guvern de ieri s-a încheiat azi-noapte la ora 3:00.

Știrea este în curs de actualizare

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: