Management Stiri

Cum construiesti relatii echilibrate la birou

12 iul. 2016 2 min

Cum construiesti relatii echilibrate la birou

Reading Time: 2 minute

Sentimentul pe care il simtim atunci cand suntem exclusi la locul de munca provoaca o reactie cerebrala asemanatoare durerii fizice, deoarece creierul uman este un organ social, arata un profesor american, in urma unui inedit experiment social realizat la Universitatea din California.

Trainerul Lorand Soares Szasz afirma ca excluderea unor colegi din grupuri de lucru se realizeaza, in putine cazuri, din rea vointa sau concurența, iar de cele mai multe ori suntem exclusi de colegi din lipsa de comunicare. De aceea, reactia premergatoare sentimentului de frustrare poate avea baze nefondate, iar colegii o vor interpreta ca una agresiva si nesabuita.

Afinitatile intre colegi, la locul de munca, sunt inevitabile, iar cu cat firmele sunt mai mari, cu mai multi angajati, exista riscul ca un numar din ce in ce mai mare de oameni sa se simta exclusi, neglijati sau chiar respinsi, aspecte care ii afecteaza emotional si le pot scadea semnificativ randamentul profesional.

In opinia lui Lorand Soares Szasz, relațiile echilibrate la birou pot sa fie construite daca urmam cațiva pași simpli:

  • In momentul in care la munca simțim ca se creeaza grupuri și discuții care scad productivitatea, e important sa spunem ce avem pe inima. “La noi, in companii, ca sa incurajam feedback-ul și transparența, facem saptamanal un joc interesant – WIFLE (what I feel like expressing – ce am pe inima) in care fiecare coleg spune ce are pe inima in saptamana respectiva. E esențial sa nu lasam sentimentele negative sa ne macine la locul de munca”, crede specialistul.
  • Sa conștientizam reacțiile celor din jur pe care le asociem unor traume ca sa evitam transformarea unor gesturi banale in adevarate certuri. “In fiecare zi trecem prin sute de stari cauzate de asocierile pe care le facem in mintea noastra. E important sa știm ce trezește in noi teama sau furie și, mai departe, sa nu alimentam ganduri nefondate”, afirma Lorand Soares Szasz.
  • Sa realizam teambuilding-uri. “Nici nu ne imaginam cat de multe putem sa observam la colegii noștri prin joc. Iubesc teambuilding-urile, nu teamdrink-urile, pentru ca imi dau șansa sa imi observ angajații, sa le vad punctele tari și vulnerabilitațile. Ce e frumos la teambuilding-uri e faptul ca, prin crearea de echipe care se lupta pentru victorie, reușești sa pui colegii intr-un context interesant care ii va face sa conștientizeze puterea echipei și valoarea celui de langa el”, conchide trainerul Lorand Soares Szasz.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: