Antreprenori by eMAG

Cum să te ferești de înșelătoriile financiare legate de COVID-19

26 mart. 2020 < 1 min

Cum să te ferești de înșelătoriile financiare legate de COVID-19

Reading Time: < 1 minut

Cyberinfractorii încearcă să profite la maximum și de această criză globală, mai ales că numărul tranzacțiilor online este în creștere explozivă, oamenii ferindu-se cât pot de mult de contactele fizice în afara locuinței, și acelea limitate drastic de Ordonanțe militare.

După cum era de așteptat au apărut și falsele informații legate de COVID-19, fie că e vorba de fake-news, fie de mailuri în numele unei bănci, asociații umanitare sau …discount-uri la echipamente medicale. Toate acestea, neverificate, ne pot lăsa fără banii de pe card.

Iată cum poţi să te protejezi de înşelătorii:

Atentie la e-mail-urile de tip phishing. Verifică dacă e-mail-urile primite au o sursă legitimă și nu deschide mesaje nesolicitate sau a căror sursă nu o cunoşti. Nu deschide ataşamente şi nu accesa link-urile din e-mail, aplicaţii de mesagerie sau reclame. S-ar putea să descarci viruşi direct pe calculatorul sau telefonul tău.

Nu divulga niciun fel de date personale sau bancare cum ar fi: parole, coduri de activare, numărul cardului, codul PIN etc.  O bancă nu îți va cere niciodată astfel de informații.

Atenţie la apeluri telefonice suspecte. Ele par a fi din partea spitalelor sau centrelor medicale prin care te informează că o rudă/cunoştinţă este infectată cu virusul COVID–19 şi vi se solicită bani pentru tratament.

Atenţie la oferte de investiţie în diferite măsuri de protecţie, remedii, tratamente, vaccinuri şi alte medicamente miraculoase.

Atenţie la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate, mai ales la cele de interes pentru această perioadă. Există în această perioadă oferte de produse la preţuri foarte bune: măşti chirurgicale, dezinfectant, echipamente de protecţie, echipamente medicale. Caută recenzii despre site şi produs.

Informează-te din surse oficiale. Există multe informaţii false prezentate interesant, cu sfaturi din partea unor experţi falşi.

Instalează o soluţie de securitate ce oferă cel puţin protecţie la nivel antimalware, antispam şi antiphishing.

© Dave Bredeson | Dreamstime.com

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: