Stiri

De ce să investești în imobiliare: 5 avantaje pe care le au investitorii

20 iun. 2023 4 min

De ce să investești în imobiliare: 5 avantaje pe care le au investitorii

Reading Time: 4 minute

Contextul complicat socio-economic și politic din ultimii ani (care a condus chiar la apariția unui nou cuvânt în dicționare – permacrisis – cu sensul de perioadă prelungită de instabilitate și insecuritate) a stârnit preocuparea multora referitor la cele mai potrivite metode de securizare a economiilor.

Cum pot fi protejate acestea de inflație? Imobiliarele au fost considerate dintotdeauna unul dintre tipurile de investiții cu cele mai reduse riscuri. Iată 5 dintre avantajele investițiilor în imobiliare, în contextul de astăzi.

  1. Asigurarea unui venit cu flux constant

Unul dintre cele mai „atrăgătoare” avantaje ale investițiilor în imobiliare este că asigură un venit cu flux constant prin închirierea proprietăților.

Spre deosebire de alte tipuri de investiții, în care dividendele se încasează, de regulă, anual, după închiderea situațiilor financiare (mai ales în cazul companiilor listate la bursă), proprietarii de imobile oferite spre închiriere primesc chiria lunar. Și, chiar dacă din timp în timp, apartamentele au nevoie de reparații sau renovări, investiția rămâne una pasivă – nu e necesar ca proprietarul să se implice zilnic pentru ca investiția să rămână profitabilă.  

De la începutul acestui an, prețul chiriilor s-a majorat cu 10%, conform specialiștilor în domeniu și încă urmează să mai crească – un avantaj pentru cei care dețin apartamente de închiriat. Iar în contextul economic actual, proprietarii unor astfel de apartamente nu trebuie să se teamă că vor rămâne fără chiriași.

Stoichina Adrian Director Operatiuni mic

„În urmă cu 2 ani, valoarea chiriei unui apartament era apropiată sau chiar mai mare decât nivelul ratei pentru achiziționarea lui. Acum, rata a ajuns să fie cu 20-25% mai mare decât valoarea chiriei, din cauza nivelului ridicat al dobânzilor”

Adrian Stoichină, COO Prima Development Group
  1. Ai siguranța investiției într-un activ tangibil

Cele mai multe persoane care optează pentru investiții în imobiliare aleg această variantă pentru siguranța investiției într-un activ tangibil. Mai ales în perioadele de insecuritate socială și economică, precum este cea actuală, investițiile în imobiliare sunt favorizate. Investiția într-o locuință este, de altfel, garantată de dreptul asupra proprietății private și nu depinde de mersul economiei sau de modul în care o bancă sau o companie își desfășoară business-ul. Fie că este închiriat sau nu, apartamentul rămâne un bun al proprietarului, care poate dispune de el în orice mod – să-l închirieze, să-l vândă sau să locuiască în el.

  1. Activele imobiliare își cresc valoarea în timp

Investițiile în imobiliare conferă nu doar siguranță și stabilitate financiară, ci au și avantajul de a-și crește valoarea în timp, lucru valabil în special în România. În medie, achiziția unui apartament de 55 mp, fără finanțare bancară, este amortizată, în București, în 7,5 ani, iar în Cluj, unde ritmul de creștere al imobiliarelor a fost mai accelerat, în 11 ani (conform Raportului asupra Stabilității Financiare, publicat anul acesta de Banca Națională a României). Astfel, până la achitare, apartamentul și-a crescut deja valoarea în timp, mai ales dacă este respectată o anumită strategie în ce privește alegerea lui. Pe lângă aceasta, investiția aduce și un randament anual.

Pe de altă parte, conform ultimului raport Colliers, prețurile locuințelor au crescut, în medie, în ultimii ani, în Uniunea Europeană cu 38%. România încă are cele mai accesibile prețuri în domeniul imobiliar raportat la salariul mediu, dar există o tendință de creștere a acestora pentru alinierea la prețurile practicate în marile orașe europene. Acest context creează premise extrem de atractive pentru investitorii din domeniul imobiliar.

„Cine dorește să investească într-un apartament pe care să-l închirieze e bine să fie atent la câteva aspecte”, recomandă Adrian Stoichină. „Nu contează doar cât de mare e suprafața, ci și compartimentarea și dacă spațiul beneficiază de suficientă lumină naturală. Proporțiile camerelor, adâncimea teraselor și balcoanelor, echiparea cu tehnologii performante și, în general, toate detaliile sunt importante când achiziționezi un apartament. Prima Development Group a introdus în domeniul dezvoltării imobiliare rezidențiale un nou concept, acela de locuință fiabilă, cu referire la apartamentele care-și cresc valoarea în timp, foarte potrivite atât pentru locuire, cât și pentru închiriere pe termen lung. De la locul amplasării, la dotări și cele mai mici detalii de construcție, o locuință fiabilă este construită cu gândul de a fi o bună investiție, de a-și crește valoarea peste ani”, mai spune COO-ul Prima Development.

  1. Protecție împotriva inflației

În contextul unei inflații tot mai accentuate și a perspectivelor economice nesigure, este firesc ca oamenii să caute investiții care să le protejeze economiile de devalorizare. Una dintre investițiile tradiționale în vremuri mai dificile este cea în imobiliare, pentru că oferă protecție împotriva inflației. Aceasta pentru că, pe de-o parte, contractele de închiriere țin pasul cu piața și se actualizează la un nivel mai ridicat, iar pe de altă parte, în perioadele inflaționiste, există și aprecieri ale valorii apartamentelor.

  1. Diversificarea portofoliului

Investițiile în imobiliare sunt și o bună opțiune de diversificare a portofoliului și pot funcționa ca o altă linie de business, care să confere mai multă stabilitate financiară, profit constant și totodată reducerea riscului de pierderi. Investițiile imobiliare sunt mai puțin expuse la riscurile pieței și oferă un control mai mare asupra activelor. Aduc stabilitate, un randament atractiv și protecție împotriva inflației.

Când este momentul potrivit pentru investițiile în imobiliare? „Prețurile imobiliarelor au scăzut deja în valoare relativă și, probabil, vedem acum un minim al lor. Pe parcursul ultimului an, cei mai mulți dezvoltatori au păstrat prețurile apartamentelor, deși cele ale materialelor de construcții s-au majorat semnificativ. În plus, în viitorul apropiat este puțin probabil să asistăm la o scădere consistentă a prețurilor apartamentelor”, explică Adrian Stoichină.„Contextul socio-economic și geopolitic actual a condus la scăderea interesului clienților pentru locuințe și, ca urmare, la scăderea prețurilor (în valoare relativă). Însă, dacă ținem cont de ciclurile economice, observăm că perioadele în care clienții sunt puțini sunt cele în care se pot face achizițiile și investițiile care, pe termen lung, sunt cele mai rentabile. Din acest motiv, consider că acum este un moment mai potrivit pentru achiziție decât mai târziu, când e posibil ca prețurile apartamentelor să crească”, mai spune COO-ul Prima Development Group.

Array

Articole pe aceeași temă: