Finanțe Stiri

De unde ştiu cei care critică BNR că Banca Națională nu intervine pe piaţă?

28 ian. 2019 3 min

De unde ştiu cei care critică BNR că Banca Națională nu intervine pe piaţă?

Reading Time: 3 minute

Banca Naţională nu-şi permite în anumite situații să consume în zadar valuta ţării, dar BNR este prezentă pe piață în fiecare zi, în caz contrar, leul s-ar deprecia mult mai grav, iar ROBOR-ul ar ajunge la 5%, a declarat la RFI Adrian Vasilescu, consultant de strategie la banca centrală, după criticile PSD pe tema cursului valutar.

PSD a cerut BNR „să-şi facă datoria” şi ”să apere moneda naţională”, pentru că are suficiente rezerve valutare.

Adrian Vasilescu spune că „sunt foarte multe întrebări pe piaţă, de ce nu intervine Banca Naţională? Iar răspunsul este tot o întrebare: cei care fac această afirmaţie de unde ştiu că n-a intervenit Banca Naţională? Despre intervenţiile Băncii Naţionale şi despre intervenţiile oricărei bănci centrale din lumea asta comentarii nu se fac. Nici eu nu pot să fac un comentariu în care să spun dacă BNR a intervenit sau nu a intervenit”.

„Problema este că BNR nu intervine numai cu valută, sunt N mijloace prin care Banca Naţională intervine. Aceste modalităţi, aceste mecanisme de intervenţie au fost activate în întregime şi zi de zi Banca Naţională este în piaţă. Dacă n-ar fi aşa, astăzi ROBOR-ul ar fi la 5% şi cursul ar fi mult mai grav. Dacă avem aceste rezultate, asta înseamnă că banca centrală intervine şi a intervenit”, a explicat reprezentantul BNR.

Adrian Vasilescu a precizat că „sunt situaţii în care o bancă centrală nu poate să intervină, pentru că intervenţia este imposibilă. În astfel de situaţii, nici BNR nu-şi permite să intervină, adică nu-şi permite să consume în zadar valuta ţării”.

PSD a aruncat vina pentru deprecierea monedei naționale asupra Băncii Naționale, „singura instituție abilitată să administreze „controlat” cursul leu-euro”. „Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție abilitată să administreze „controlat” cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”, a afirmat PSD, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

După afirmația PSD, și Ministerul Finanțelor dă vina pe BNR pentru deprecierea leului.

Contrar informațiilor vehiculate în spațiul public, Banca Națională a României este instituția care trebuie să stabilească și să supravegheze respectarea regimului valutar și să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României, arată Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

„Mai mult decât atât, potrivit art. 9 din același act normativ, pentru aplicarea politicii de curs de schimb BNR stabilește cursurile de schimb pentru operațiunile proprii pe piața valutară și elaborează balanța de plăti şi alte lucrări privind poziția investițională internațională a României. De altfel, așa cum declara Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în 2011: “(…) protejăm moneda națională, este produsul nostru, așa cum o bancă comercială îşi apără un produs, noi ne apărăm produsul, această instituție emite leul şi până la adoptarea monedei euro, produsul nostru este de apărat. Nu cred că facem un act de barbarism dacă ne apărăm produsul”, se arată în documentul MFP.

„Guvernul își dorește o cooperare loială cu Banca Națională a României, pentru armonizarea politicilor fiscale cu cele monetare, în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”, se artă în încheierea documentului MFP.

Cooperarea loială presupune o consultare prealabilă

Banca Națională a răspuns că o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară și stabilitatea financiară.

”Banca Națională a României este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea și aplicarea politicii monetare și a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni și internaționali.

În acest context, BNR își dorește, ca și până acum, „o cooperare loială cu Ministerul Finanțelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale și monetare în beneficiul cetățenilor și al mediului de afaceri”. O asemenea colaborare presupune însă o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale și stabilitatea financiară a țării”, se arată într-un comunicat transmis la scurt timp după ce Finanțele și-au exprimat poziția.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: