Finanțe

Denominarea a marcat incheierea unui ciclu inflationist

7 iul. 2015 2 min

Denominarea a marcat incheierea unui ciclu inflationist

Reading Time: 2 minute

Denominarea a marcat incheierea unui ciclu inflationist lung, a adus simplificare prin taierea celor patru zerouri si incredere in moneda nationala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

“Suntem la ora de bilant: am indrazneala sa spun ca denominarea a fost bine pregatita si, in final, a fost o actiune de succes (…) S-a castigat foarte mult la nivelul societatii prin simplificare. In economie s-a castigat credibilitate si increderea intr-un nou inceput. In 2005, Romania se despartea de o lunga perioada inflationista si intra pe o curba a productivitatii si profitabilitatii”, a declarat guvernatorul BNR, in cadrul simpozionului dedicat aniversarii a 10 ani de la denominarea monedei nationale.

Potrivit lui Isarescu, pe langa faptul ca, in ultimii zece ani, inflatia a coborat la o singura cifra si se mentine la niveluri scazute, leul a devenit o moneda de incredere. In plus, romanii economisesc predominant in lei, iar imprumuturile tind sa fie, si ele, denominate preponderent in moneda nationala. Guvernatorul BNR a precizat ca denominarea a contribuit la aceste evolutii, cel putin la nivel de perceptie.

Pe langa marcarea clara a incheierii unui ciclu inflationist lung, alti factori care au stat la baza deciziei de a taia patru zerouri au fost pregatirea pentru trecerea la euro, aducerea preturilor din Romania la niveluri nominale comparabile cu cele din Europa si o mai buna exprimare a indicatorilor valorici, de genul PIB, PIB pe locuitor, in lei noi.

„Comparatia cu preturile din alte stat se face foarte simplu. Pana la urma, integrarea in Europa inseamna sa te obişnuieşti cu un anumit sistem de valori, iar preturile reprezinta materializarea lor. In plus, indicatorii economici – PIB, PIB/cap de locuitor, consumul, productiile in lei noi s-au comparat mult mai uşor cu ce se intampla in Europa”, a mentionat guvernatorul.

De asemenea, Isarescu apreciaza ca banca centrala a trecut mai uşor peste criza economica cu leul greu decat daca nu ar fi avut loc denominarea. „Acum un deceniu spuneam ca nu este deloc uşor sa fii guvernator intr-o tara unde moneda are multe zerouri. Trebuie sa marturisesc acum, dupa zece ani, conducerea BNR a trecut mult mai uşor de criza din 2008 cu leul greu decat ar fi trecut cu leul cu multe zerouri”, a adaugat Isarescu.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: