Finanțe Stiri

E prea devreme pentru plățile cu mobilul?

29 mart. 2019 3 min

E prea devreme pentru plățile cu mobilul?

Reading Time: 3 minute

Nu este prea devreme pentru plățile cu mobilul, iar cifrele arată acest lucru, spune Robert Anghel, Head of Mobile Payments ING Bank.

Robert Anghel ing M e1553871787146“În ultimii doi ani, T2 2016 – T2 2018, plățile în e-commerce s-au dublat la nivel de volum, iar ca număr de tranzacții creșterea este și mai mare, pentru că trendul de adopție este ca oamenii să cumpere din ce în ce mai des, cu valori din ce în ce mai mici”, a declarat Robert Anghel, într-o întâlnire cu jurnaliștii.

Masa monetară bancarizată a crescut, a spus Robert Anghel, adăugând că 29% din banii circulați sunt deja electronici, în creștere de la 22% acum 3 ani. Spre comparație, Polonia este la un nivel de 40%, iar Spania la 43%.

“Din totalul banilor circulați, cash-ul scade, POS-ul crește – fie plata cu cardul fizic, fie plata cu cardul e-commerce. Este un trend pe care clienții deja l-au adoptat – plata cu cardul. Suntem pe un drum care a început deja și trendul acesta accelerează”, a spus Robert Anghel.

Din punct de vedere social, reprezentantul ING a arătat că există o corelație între țările unde se folosește un volum mare de cash și rata criminalității. Totodată, pe măsură ce oamenii folosesc mijloace electronice de plată, devin mai conștienți de viața lor financiară, pentru că mijloacele electronice de plată generează tot felul de rapoarte.

Miturile plăților cu telefonul

Reprezentantul ING a vorbit și despre principalele mituri ale plățior cu telefonul.

Cel mai întâlnit mit este că plata cu telefonul mobil “nu merge”. “Merge la toate POS-urile contactless!” a spus Robert Anghel, adăugând că peste 80% din POS-urile din România sunt contactless, chiar peste 90% în mediul urban. Spre comparație, în USA sub 10% din POS-uri sunt contacless, iar în Uniunea Europeană media este de 40%. “Acceptanța contactless la POS în România este senzațională! Este unul din beneficiile faptului că am fost late adopters, că am migrat direct la tehnologia nouă”, a explicat Robert Anghel.

Un alt argument în dărmarea mitului “nu merge” este că plata cu telefonul mobil merge chiar și fără acces la internet, pentru că se bazează pe comunicația NFC.

“Merge chiar și când Home’Bank e jos, deci am acces la bani și merge pe toate telefoanele android”, a explicat reprezentantul ING.

Un alt mit este “nu e sigur”, iar Robert Anghel a arătat că în România nivelul fraudelor cu cardul este sub 0,001%. Totodată, el a arătat că datele comunicate cu POS-ul nu au nicio utilitate în izolare. “Există mitul că umblă cineva cu antena prin tramvai și îți fură datele cardului. În primul rând, pentru ca acest lucru să se întâmple, antena ar trebui sa fie foarte mare, n-ai avea cum să nu o observi. Iar datele pe care să zicem că le-ar putea captura nu au nici un fel de valoare fără cheile de criptare și fără PIN. Și cheile de criptare nu pot fi furate, iar PIN-ul nu este stocat în card”, a subliniat reprezentantul ING.

Totodată, userul este cel care are controlul – poți controla oricând limitele și pinul cardului, a arătat Rober Anghel, adăugând că, nu în ultimul rând, pshihologic, suntem mai atașați de telefon decât de portofel, astfel că observi mult mai repede lipsa telefonului mobil decât lipsa portofelului.

Un al mit este “datele mele nu sunt în siguranță”. “Cu ING Pay, nicio informație personală nu este shareuită cu absolut nimeni”, a spus Robert Anghel.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: