Finanțe

Efectul modificărilor legislației bancare – credite mai puține și mai scumpe

22 nov. 2018 2 min

Efectul modificărilor legislației bancare – credite mai puține și mai scumpe

Reading Time: 2 minute

Care a fost efectul modificărilor legislative din domeniul bancar din ultimii ani? Cei care au inițiat proiectele au promis cât mai multe credite, cât mai ieftine, dar au obținut credite mai puține și mai scumpe, spune Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

“Cât timp funcționăm într-o economie de piață, mai ales într-o țară care nu este la fel de dezvoltată ca țările cu nivel de trai foarte ridicat din Europa, așteptările ar fi să avem cât mai multe produse, cât mai ieftine. În cadrul industriei financiare ne-am dori poate cât mai multe credite și cât mai ieftine. În mod paradoxal, dacă nu ne uităm cu atenție și nu observăm că pot fi efecte nedorite și nu dăm inițiative legislative în urma unor studii de impact, putem constata că nu vorbim de mai multe credite cu prețuri mai mici, ci putem vorbi de mai puține credite cu prețuri mai mari”, a declarat Florin Dănescu, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank România, împreună cu BNR și ARB.

Reprezentantul ARB a explicat că inițiativele legislative cum sunt eliminarea caracterului de titlu executoriu al contractelor de credit, plafonarea dobânzilor sau amendamentele la darea în plată cresc riscurile în economie, astfel că “prețurile nu pot fi decât mai mari și volumul creditării nu poate fi decât mai mic”. „Nu întâmplător suntem țara cu cea mai mică intermediere financiară din Europa”, a completat Florin Dănescu.

Darea în plată pentru Prima Casă ar suspenda programul

Reprezentantul ARB a atenționat că programul Prima Casă devine nefuncţional, dacă i se va aplica Darea în plată. „Noi atenţionăm că poate genera un risc în funcţie de evoluţia discuţiei şi felul în care se pune problema pe această iniţiativă (aplicarea dării în plată și în cadrul programului Prima Casă). Credem că acest produs este suspendat doar prin felul în care se discută despre el astăzi”, a spus Florin Dănescu.

Preşedintele executiv al ARB a arătat că în ceea ce priveşte programul Prima Casă trebuie să există motive motive de îngrijorare pentru toate părţile, nu doar pentru bănci. „Trebuie să existe motive de îngrijorare în primul rând pentru clienţi, pentru că sunt 250.000, de tineri în general, care şi-au luat casă prin Prima Casă şi care a fost, cândva, un produs exemplar, prin felul în care, într-o situaţie dificilă economic, România a găsit un instrument prin care statul împreună cu băncile să împartă riscurile şi să ducă mai departe creditarea în domeniu, mai ales a tinerilor și în contextul acesta în care ne plângem că tinerii pleacă din ţară”, a spus Dănescu. El a explicat că programul funcționează ca împărțire a riscului între stat și bănci, iar dacă darea în plată se va aplica și la Prima Casă, asta înseamnă că nu mai poate fi împărţit acest risc, deci, programul nu mai există.

“În primul rând potenţialii debitori trebuie să fie îngrijoraţi, apoi băncile și apoi statul, care poate fi pus în situaţia să fie luată în discuţie voinţa sa iniţială de a co-garanta cu băncile şi în acest moment s-ar putea pune întrebarea dacă nu cumva nu mai doreşte să co-garanteze. Este o problemă foarte serioasă această potenţială întrebare și ar trebui să fie toată lume îngrijorată”, a detaliat Dănescu.

Senatorul Nicolae Zamfir, inițiatorul dării în plată, vrea să aducă noi amendamente legii, prin care să definească situația de impreviziune în care ajung debitorii care nu își mai pot plăti creditele și să elimine excepția privind creditele Prima Casă. Proiectul este la Senat.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: