Emilian Bocşe (Snagov Club): Un tânăr care vrea să ajungă manager în domeniul ospitalității trebuie să fie un diplomat bun
Reading Time: 3 minuteUn tânăr care își propune să ajungă manager în domeniul ospitalității trebuie să dețină, în primul rând, cunoștințele necesare, mai ales să fie un diplomat bun care să ştie să discute şi cu oamenii obișnuiți, dar şi cu cei pretențioși în același timp, consideră Emilian Bocşe, Food & Beverages Manager în cadrul Snagov Club. Potrivit acestuia, atitudinea este, totodată, un element definitoriu pentru un angajat care aspiră la o carieră pe termen lung în industria Horeca.
Emilian Bocşe, unul dintre cei mai experimentați manageri din domeniul ospitalității, și-a început cariera în urmă cu 34 de ani, și un pas important a fost după primii zeci în domeniu, în aprilie 1991, la propunerea directorului general al “IT Snagov” de la acea vreme. A fost promovat în funcția de manager al restaurantului Muntenia din Snagov, unul dintre cele mai cunoscute localuri de la acea vreme. Anterior, el a fost contabilul restaurantelor Muntenia, Vila 23, Vila 72 și Bufetul Rândunica, în perioada 1980 – aprilie 1991.
“Perioada de început a fost foarte grea pentru mine întrucât aveam tangență cu toți miniștrii din Comitetul Central al PCR, compuneam meniuri pentru delegații internaționale până la nivel de prim-ministru, care nu trebuia să depășească 44 de lei, deși aveam un meniu impus. Cerințele erau foarte stricte și atenția la detalii trebuia să fie, de asemenea, o constantă a activității mele profesionale,” spune Emilian Bocşe.
Un sfert din business-ul Snagov Club, resort format din hotel de 5 stele, centru spa, piscină exterioară, restaurante și centre de evenimente, este generată de evenimente corporate, segment în care numărul de proiecte și cererea au ajuns în ultimul an peste nivelul de dinainte de pandemie.
25% din evenimentele corporate Snagov Club sunt cele organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă, team-building-uri şi petreceri de Crăciun.
![Emilian Bocşe (Snagov Club): Un tânăr care vrea să ajungă manager în domeniul ospitalității trebuie să fie un diplomat bun 2 Emilian Bocse Snagov Club](https://i0.wp.com/media.revistabiz.ro/uploads/2024/12/Emilian-Bocse_Snagov-Club.jpg?resize=1066%2C1600&ssl=1)
La momentul actual, majoritatea clienților din Horeca tind spre meniuri de tip fine dining, în trend cu tendințele internaționale. “Majoritatea consumatorilor doresc să încerce tot ce e nou, cu tendințe spre fine dining. Nu lipsesc nici clienții vechi, care după studierea meniului doresc mai multe detalii despre produsele tradiționale”, spune Emilian Bocșe.
În anul 2024, directorul Snagov Club a organizat peste 70 de evenimente private și peste 100 de evenimente corporate. “Probabil că în întreaga carieră am organizat peste 1700 de evenimente private de mari dimensiuni, adică 100 de persoane sau mai multe. În medie, am coordonat organizarea a cel puțin 55 de evenimente private anual.”
Cel mai mare eveniment privat organizat a fost de 400 de persoane cu servire individuală, unde a avut câte un ospătar alocat la doar câteva persoane. În prezent, Emilian Bocșe coordonează funcționarea activității restaurantului „Snagov Club” și de tot ce ține de partea de restaurant, inclusiv evenimentele private și corporate.
Efervescență în piaţa de evenimente
Industria ospitalității și-a revenit în anul 2023 la nivelul înregistrat înainte de pandemie și a continuat dezvoltarea in 2024, potrivit Snagov Club, deși în prezent se simte o scădere la nivelul pieței în anumite segmente (restaurantele a la carte, spre exemplu, în contextul creșterii prețurilor).
Potrivit Snagov Club, se observă o efervescență în piaţa de evenimente în contextul în care nivelul de socializare a revenit în ultimii doi ani la ritmul înregistrat în 2019. Companiile s-au întors la obiceiul de a organiza evenimente, gale de premiere de final de an și lansări de proiecte ori produse. Principala linie de dezvoltare și de creștere pentru Snagov Club în 2024 a fost consolidarea poziției în piață. Astfel, segmentele care au crescut cel mai mult pentru Snagov Club în 2024 sunt cel al evenimentelor corporate și al turismului leisure, care și-au continuat trendul de dezvoltare “înghețat” în perioada de pandemie.
Pe zona evenimentelor corporate, principala tipologie de clienți este reprezentată de companiile care vor să facă o petrecere sau întâlnire de sfârșit de an cu toți angajații.
În al doilea rând, sunt companiile care organizează o întâlnire de final de an doar cu o parte dintre angajați (top și middle management sau angajați de la sediul central, spre exemplu).
Apoi, sunt companiile care organizează petreceri și evenimente de socializare (gale sau conferințe) care reunesc angajații și antreprenorii dintr-un domeniu pentru un eveniment anual, scopul principal fiind socializarea și sprijinirea industriei respective.
De asemenea, Snagov Club a pus la dispoziţia elevilor 24 de locuri în programul Şcoală Duală, alături de alți doi operatori economici. Astfel, prin această inițiativă, cele trei companii din industria ospitalității au înființat o clasa nouă de învățământ dual în cadrul Liceului Teoretic Mihail Kogălniceanu – Snagov, în domeniile de pregătire profesională turism și alimentație lucrători hotelieri.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz