Companii Tech

Facebook cumpara WhatsApp cu 16/19 miliarde de dolari

20 feb. 2014 < 1 min

Facebook cumpara WhatsApp cu 16/19 miliarde de dolari

Reading Time: < 1 minut

Daca achizitia Instagram pentru 1 miliard de dolari vi s-a parut scumpa, ce parere aveti de cele 19 miliarde de dolari pe care le va plati Facebook pentru WhatsApp, aplicatie de mobile messaging? Ca si in cazul achizitiei Tumblr de catre Yahoo, Facebook cumpara, de fapt, utilizatori si, mai ales, datele despre utilizatori „colectate” de catre WhatsApp. Iar valoarea tranzactiei nu poate indica decat faptul ca aceste date sunt foarte… valoroase. 

Miercuri (joi, dupa ora Romaniei), Facebook a anuntat ca a ajuns la un acord pentru achizitia WhatsApp pentru 4 miliarde de dolari cash, 12 miliarde de dolari in actiuni Facebook si 3 miliarde de dolari in restricted stock units (RSU – actiuni ce vor fi transferate doar in conditiile atingerii unor anumite obiective). Conditia pentru transferul acestor RSU este ca fondatorii si angajatii sa ramana 4 ani in companie dupa finalizarea tranzactiei. Totalul e de 19 miliarde de dolari, desi sigura este doar suma de 16 miliarde de dolari, avand in vedere ca, teoretic, cele 3 miliarde in RSU, s-ar putea „imputina” daca fondatorii si angajatii WhatsApp nu raman 4 ani in companie. Este vorba despre 55 de angajati. Ironia face ca, in 2009, Brian Acton, cofondator WhatsApp alaturi de Jan Koum, sa fi fost refuzat de Facebook pentru un job.

WhatsApp, aplicatie de messaging pe mobil disponibila gratuit in primul an de la descarcare, dupa care costa un dolar pe an, are lunar 450 de milioane de utilizatori pe plan global, dintre care 70% sunt activi in fiecare zi. Compania afirma ca in fiecare zi castiga peste un milion de noi utilizatori. Numarul mesajelor prin WhatsApp se apropie de cel al SMS-urilor transmise la nivel global.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: