Antreprenori by eMAG

Facilități noi de la guvern pentru Start-up Nation. Ce pot face companiile în timpul stării de urgență

1 apr. 2020 2 min

Facilități noi de la guvern pentru Start-up Nation. Ce pot face companiile în timpul stării de urgență

Reading Time: 2 minute

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) a anunțat noi măsuri prin care vrea să sprijine în această perioadă IMM-urile beneficiare ale programelor naționale de înființare şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii pe care le derulează.

Potrivit unui Ordin al Ministrului, se suspendă, pe perioada stării de urgență, termenele instituite contractual referitoare la obligațiile de păstrare a locurilor de muncă, la cerere, pentru participanții la edițiile 2017 și 2018 ale Start-up Nation – România, ale Programului de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţa și ale Programului naţional multianual de microindustrializare.

De asemenea, administratorul programului nu va face niciun demers pentru a recupera ajutorul de minimis acordat pe motivul obligației de a păstra locurile de muncă, dar va monitoriza acest indicator după încetarea stării de urgență.

Contractul/acordul de finanțare se poate modifica, în condițiile dispozițiilor cuprinse în acesta și în limitele legii, prin act adițional semnat de ambele părți, cu semnătură electronică.

„Lucrăm în continuare pentru a găsi cele mai eficiente măsuri pentru mediul de afaceri românesc, gândindu-ne permanent și la ce va urma după această criză. Este necesară o relaxare fiscală pentru companii în această perioadă, de aceea, am propus aceste măsuri economice concrete pentru beneficiarii programelor noastre care sunt afectați de criza generată de noul coronavirus. Economia va trebui restartată, resetată și adaptată noilor cerințe”, a declarat Virgil-Daniel Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Pentru a beneficia de aceste măsuri, societățile aflate în perioada de implementare/monitorizare a contractelor de finanțare trebuie:

  • să notifice prin e-mail Agenția pentru IMM, Atragere Investiții, Promovare Export (AIMMAIPE) cu care a încheiat acordul de finanțare cu privire la solicitarea de a suspenda clauzele contractuale, pe perioada stării de urgență
  • să solicite online pe site-ul www.prevenire.gov.ro, în perioada imediat următoare, unul dintre tipurile de Certificat de Situație de Urgență -Tip 1 (albastru) sau Tip 2 (galben), emise de către MEEMA.

MEEMA precizează și că, în perioada următoare. va proteja aplicanții aflați în implementare sau monitorizare, precum și partenerii bancari, prin suspendarea vizitelor de certificare și monitorizare pe perioada stării de urgență.

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va avea în vedere solicitările beneficiarilor aflați în stadiul de implementare de a prelungi perioada de depunere a dosarelor de decont.

Vezi aici pentru ce este și pentru ce nu este necesar Certificatul de Situația de Urgență.

Foto: Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: