Companii Stiri

Promateris, fostul Prodplast, are în plan investiții de 15 mil. euro și separă businessul legat de Veranda Mall

8 iul. 2021 2 min

Promateris, fostul Prodplast, are în plan investiții de 15 mil. euro și separă businessul legat de Veranda Mall

Reading Time: 2 minute

Grupul industrial român Promateris estimează investiții de 15 milioane de euro în următorii 5 ani în diversificarea activității și portofoliului de produse, prin introducerea de noi linii de business conforme cu principiile Pactului Verde lansat de Uniunea Europeană.

Promateris, care produce ambalaje biodegradabile și compostabile, a început procesul de divizare a companiei, pentru a transfera activelor fără legătură cu activitatea de bază, către o nouă entitate, Obor Development SA, care va deține Veranda Mall. Compania estimează că procesul de divizare va fi finalizat până la sfârșitul anului.

„Suntem bucuroși să anunțăm demararea procesului de divizare a societății, prin desprinderea în interesul acționarilor a activelor neesențiale pentru businessul nostru cheie. Promateris se va putea concentra de acum înainte doar pe acest sector în care ne propunem să devenim lider european, și anume ambalaje compostabile. Divizarea ne va ajuta să ne consolidăm imaginea de brand și poziția pe piețe.”

Tudor Georgescu, CEO Promateris

Divizarea vizează separarea businessului Veranda Mall

Promateris, companie fondată în 1957 la București, care s-a specializat în ingineria chimică și prelucrarea materialelor plastice. În 2018, societatea a decis să realizeze trecerea către alternative mai ecologice, prin achiziționarea primului echipament pentru producerea de ambalaje compostabile.

Între 2018 și 2021, compania a investit peste 10 milioane de euro în dezvoltarea liniei de producție a ambalajelor compostabile. Astăzi, Promateris este lider în Europa Centrala și de Est în producția de ambalaje regenerabile, compostabile și reciclabile.

Promateris a investit pe parcursul mai multor ani in diverse companii listate pe BVB și în 2020 a ajuns să dețină o participație semnificativă la Professional Imo Partners SA, al cărei activ principal este Veranda Mall. Aceste active financiare nu au fost însă niciodată legate de activitatea de bază a companiei, reprezentând o metodă de valorificare eficientă a disponibilităților bănești ale societății, iar cele două linii de activitate aveau direcții de dezvoltare distincte.

După finalizarea divizării, Promateris își va continua activitatea ca producător de ambalaje biodegradabile. Compania va rămâne listată pe piața principală a Bursei de Valori București și intenționează să mențină aceeași structură de acționariat.

Obor Development SA va avea o structură a acționarilor similară cu cea existentă la nivelul Promateris, sub rezerva neexercitării de către acționari a dreptului de retragere ca urmare a divizării. Obor Development va fi o companie privată, nelistată.

Divizarea a fost aprobată în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Promateris din 4 februarie 2021, iar proiectul de divizare a fost aprobat de către Consiliul de Administrație al Promateris în data de 28 iunie 2021 și publicat în Monitorul Oficial pe 2 iulie 2021.

Promateris este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București. Compania este specializată în producția de ambalaje realizate din materiale regenerabile, biodegradabile și compostabile. În fabrica din Buftea, Promateris produce pungi pentru retail, dar și produse destinate segmentului agricol (folii de mulcire).

Promateris operează trei linii de business:

  • Bio-based și compostabile – ambalaje realizate din resurse regenerabile, cu accent pe decarbonizare
  • Bioplastic recycling – reciclează deșeurile reziduale pentru a fi reintroduse în procesul de producție
  • Compounduri cabluri electrice – dezvoltă și fabrică granule destinate producției de cabluri electrice

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: